Árnyékot vet a ház a Világörökség Duna-parti részére

Infostart
2006. január 5. 12:06
Budapest elveszítheti a Duna-part világörökségi minősítését, ha az eredeti tervek szerint megmagasítják a rózsadombi volt SZOT-szálló épületét - vélekedik a Budapest Világörökségéért Alapítvány főépítésze.

A Fővárosi Bíróság csütörtökön tárgyalja a Budapest Világörökségéért Alapítványnak a rózsadombi volt SZOT-szálló megmagasítása ellen benyújtott keresetét.


Korompai Katalin, az alapítvány főépítésze az InfoRádióban elmondta: a politikai, demonstratív funkcióból eleve túlméterezett volt SZOT-szállóra egy befektetőcsoport két emeletet szándékozik még ráépíteni, hogy 2 millió forintos négyzetméter áron adhassák el a lakásokat.

A főépítész úgy véli, hogy a közvetlenül a Világörökség határa mellett elhelyezkedő épület miatt Budapest fölkerülhet a Veszélyeztetett Világörökségek listájára, amelyen a többi között már Köln és Bécs is szerepelt egy rövid ideig.

A Budapest Világörökségéért Alapítvány álláspontjával Korompai Katalin elmondása szerint egyetértenek a Budapesti Világörökség Titkárság, valamint a Világörökség Párizsi Központ magyarországi szakértői is.

Az építkezést a Fővárosi Bíróság a per kezdetekor leállíttatta, de a befektető fellebbezett, és folytatta a mukálatokat. Másodfokon még nem született döntés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást