Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz elbocsátaná az állami vezetők egyharmadát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz felszólította a miniszterelnököt, hogy csökkentse felére az állami vezetők juttatásaira fordított költségeket. A kormánypártok szerint kampányfogásról van szó.

Az ellenzéki párt kampányfőnöke közölte: ezt elsősorban úgy lehetne elérni, ha az állami vezetők minimum egyharmadát elbocsátanák.

Ha a kabinet nem hozza meg a szükséges döntéseket, akkor a Fidesz - kormányra kerülése esetén - már a ciklus elején végrehajtja a változtatásokat – jelentette ki Rogán Antal.

A fideszes politikus azt mondta, hogy nem valósult meg a puritán államról szóló Medgyessy-ígéret.

Ma Magyarországon 201 állami vezető van, 50 százalékkal több, mint az Orbán-kormány idején - jelentette ki Rogán Antal.

A politikus közölte: egy állami vezető juttatása 31 millió forintot tesz ki egy évben.

A Gyurcsány-kormány 201 állami vezetője 6.231 milliárd forintba kerül az adófizetőknek, ami 3.115 milliárd forinttal haladja meg az előző kabinet által erre a célra kifizetett összeget - mondta Rogán Antal.

Az MSZP szerint kampányfogásról van szó. Nyakó István rámutatott: az igazgatási kiadások a Fidesz kormány utolsó évéhez képest 33 százalékkal, több tíz milliárd forinttal csökkentek.

A nagyobbik kormánypárt szóvivője szerint ha az MSZP nyeri a választásokat, akkor elsőrendű feladat lesz a központi igazgatás költségeinek csökkentése.

A kisebbik kormánypárt "rövid lejáratú konzervatív kampányötletnek" nevezte a Fidesz javaslatát. Az SZDSZ szerint a Fidesz improvizál, mert sem programot nem ír, sem korábbi ígéreteihez nem tartja magát.

A párt közleménye szerint a liberális vezetésű minisztériumok racionalizálják az apparátust és a háttérintézményeket. "A konzervatívok ugyanezt a szervezetet koronaúsztatásra és kolbászfesztivál-videózásra használták" - fogalmaz a közlemény.