Több gyümölcs, kevesebb sütemény Újbudán

Infostart
2006. január 3. 17:50
Antal Emese táplálkozástudományi szakértő szerint pozitív lépés a reformétkeztetés bevezetése az újbudai önkormányzati iskolákban és óvodákban, ugyanakkor nem ért egyet azzal, hogy bármilyen élelmiszert kitiltsanak az oktatási intézményekből.

Bács Márton, Újbuda alpolgármestere hétfőn az InfoRádióban elmondta, hogy a januári iskolakezdéssel a konyhákban egészségmegőrző, reform étrend váltja fel az eddigi hagyományos menüt.

Ez elsősorban az alapanyagok gondosabb összeválogatását jelenti: a vörös húsok helyett a fehér húsokat, az állati eredetű fehérje helyett a növényi eredetűt, a finomliszt helyett a teljes kiőrlésűt, a sütemények helyett a gyümölcsöket részesítik előnyben.

Antal Emese táplálkozástudományi szakértő az InfoRádióban úgy vélte, hogy a lépés előremutató, különösen a gyümölcs- és a zöldségfogyasztás növelése, ugyanakkor semmilyen élelmiszert nem kell kitiltani.

A dietetikus felhívta a figyelmet arra, hogy a kedvező hatások csak 10-15 év távlatában jelentkeznek majd, különösen akkor, ha a gyerekek otthoni étrendjét is sikerülne átalakítani.

Az újbudai alpolgármester korábban elmondta: az új típusú étkeztetés mintegy 30 százalékkal kerül többe, a megnövekedett költségeket teljes egészében az önkormányzat állja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Interjú Antal Emesével
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást