Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: \"Nem dőlhetünk hátra\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint bár megfelelő mennyiségű gáz érkezik Magyarországra, mégsem nyugodhat meg senki, hiszen az orosz-ukrán vita miatt még mindig nagy az ellátási kockázat. A kormányfő ezt azután mondta, hogy megbeszélést folytatott Kóka János gazdasági miniszterrel, Hernádi Zsolttal, a MOL Rt. elnök-vezérigazgatójával és az orosz nagykövettel. A miniszterelnök bejelentette, hogy javasolni fogja az osztrák uniós elnökségnek, hogy dolgozzanak ki közös európai beszerzés-politikát.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint bár helyreállt az orosz gázszállítás, mivel a kimaradás oka, azaz az orosz-ukrán gázvita még nem oldódott meg, továbbra is nagy az ellátási kockázat.

A kormányfő hangsúlyozta: ha jelentősen csökkenne a Magyarországra érkező gáz mennyisége, a lakosság és a közintézmények ellátása akkor is biztosított lenne.

Gyurcsány Ferenc rámutatott: az Európai Uniónak és Magyarországnak is lépéseket kell tennie a függőség csökkentéséért. A miniszterelnök úgy vélte, hogy a közösség egységes beszerzés-politikával, Magyarország pedig például újabb tározók építésével mérsékelheti a veszélyt.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: ez utóbbi drágítja a gázt, de el kell dönteni, hogy a magyar lakosság vállal-e pluszköltségeket a nagyobb biztonság érdekében.

A Mol Rt. elnök-vezérigazgatója azt mondta: nem szerencsés, hogy Magyarországon ennyire nagy arányban használják a gázt, hiszen a lakosság 90 százaléka gázzal fűt.

Hernádi Zsolt hozzátette: csak a negyedéves elszámolási ciklus végén derül ki, hogy az orosz Gazprom megszegte-e a szerződésben vállalt kötelezettségeit azzal, hogy az országba egy ideig jóval kevesebb gáz érkezett.