Elég, de ingadozik a gáznyomás

Infostart
2006. január 3. 11:14
Mind az ukrajnai, mind az osztrák leágazó vezetéken megfelelő mennyiségben érkezik Magyarországra a gáz, bár előbbi esetében ingadozik a nyomás - közölte a Magyar Távirati Irodával a MOL Csoport kommunikációs igazgatója. Korábban a cég elnök-vezérigazgatója a közszolgálati televízióban azt mondta, hogy Európában Magyarország energiaellátása a legkiszolgáltatottabb.

A MOL Rt. szerint mind az ukrán határon lévő Beregdarócnál, mind az osztrák Baumgartnernél megfelelő mennyiségben érkezik Magyarországra az orosz gáz. A társaság kommunikációs igazgatója a Magyar Távirati Irodával közölte: az ukrán szakaszon nyomásingadozás érzékelhető, ugyanakkor ez nem befolyásolja a mennyiséget.

Ferencz I. Szabolcs a tüzelőanyag-cserére kért 34 nagyfogyasztóról azt mondta, hogy ameddig a rendszer nem stabilizálódik, addig az alternatív fűtést kérik a cégektől.

Az Ukrajnából érkező gáz mennyisége és nyomása január 1-jén nem sokkal nulla óra után kezdett csökkenni. Beregdarócnál a legnagyobb mennyiségi visszaesés 57, Baumgartennél 39 százalék volt.

Korábban a MOL Rt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy az elmúlt napok történései rávilágítottak arra, hogy Európában nincs Magyarországnál kiszolgáltatottabb helyzetben lévő állam, mert az energiaellátásnak nagyon nagy része származik a gázból, és gyakorlatilag ennek 90 százaléka Oroszországból érkezik. Ennek az energiaforrásnak jelenleg nincs semmilyen alternatívája.