eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk

Drasztikusan csökkent a Magyarországra érkező gáz mennyisége

A normálisnál jelenleg 40 százalékkal kevesebb gáz érkezik Magyarországra. A MOL Csoport kommunikációs igazgatója szerint Magyarország másfél hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik. A gazdasági miniszter közben bejelentette, hogy az orosz Gazprom alelnöke megígérte, hogy helyreállítják a szállítást.

40 százalékos csökkenés

Ferencz I.Szabolcs az InfoRádiónak elmondta: egy átlagos téli napon 65-70 millió köbméter gáz fogy Magyarországon, ugyanakkor legfeljebb 42 millió köbméter érkezik.

Ez azt jelenti, hogy normális téli napokon is a nyáron felhalmozott készletekkel kell kiegészíteni a napi ellátást.

A MOL Csoport kommunikációs igazgatója szerint pillanatnyilag megfelelő mennyiségű gáz van a tárolókban.

Átlagos téli fogyasztást feltételezve, ha egyáltalán nem érkezne földgáz Magyarországra, a tartalékok akkor is elegendők lennének másfél hónapra – mondta Ferencz I.Szabolcs.

Orosz ígéret

Közben a Gazprom orosz energiaipari vállalat alelnöke, Alexander Medvegyev telefonon ígéretet tett Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek, hogy megtalálják azt a műszaki megoldást, amivel biztosítható Magyarország számára a szerződött gázmennyiség.

Kóka János gazdasági miniszter az InfoRádiónak azt mondta, hogy már a Parlament előtt van az a javaslat, amely stratégiai gáztárolók építéséről rendelkezik. Az előterjesztést várhatóan februárban fogadják el.

A gazdasági miniszter közölte azt is, hogy felvette a kapcsolatot osztrák és német kollégájával, valamint folyamatos az egyeztetés Magyarország és a visegrádi országok között, valamint diplomáciai csatornákon Ukrajnával is folynak az egyeztetések.

A délelőtt folyamán az érintett tárcák, szakértők és a MOL képviselői megbeszélést folytattak a kialakult helyzetről.

A nagyfogyasztóknál nincs zavar

A MOL Rt. kommunikációs igazgatója korábban arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy 16 olyan nagyfogyasztó van, amelyekkel a MOL szerződésben szabályozta, hogy – bizonyos kedvezmények fejében – bármikor átállnak olajfogyasztásra.

Az ipari nagyfogyasztóknál egyelőre nem jelent zavarokat az, hogy kevesebb gáz érkezik az országba. Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának elnöke az InfoRádiónak elmondta: az összes energiafelhasználás 10 százalékát érinti a MOL által kezdeményezett átállás a gázról az olajtüzelésre.

A Mol is kevesebbet szállít

A MOL Rt. időközben értesítette külföldi tranzit partnereit, köztük a szerbeket és a bosnyákokat, hogy a további csökkenés miatt nem tudja maradéktalanul teljesíteni tranzitszállítási kötelezettségeit.

A kialakult helyzet oka az, hogy a Gazprom orosz állami vállalat vasárnap elzárta az Ukrajnába irányuló gázcsapokat, azt állítva, hogy Kijev nem írta alá az idei szállításokra vonatkozó egyezményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×