Drasztikusan csökkent a Magyarországra érkező gáz mennyisége

Infostart
2006. január 2. 12:36
A normálisnál jelenleg 40 százalékkal kevesebb gáz érkezik Magyarországra. A MOL Csoport kommunikációs igazgatója szerint Magyarország másfél hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik. A gazdasági miniszter közben bejelentette, hogy az orosz Gazprom alelnöke megígérte, hogy helyreállítják a szállítást.
40 százalékos csökkenés

Ferencz I.Szabolcs az InfoRádiónak elmondta: egy átlagos téli napon 65-70 millió köbméter gáz fogy Magyarországon, ugyanakkor legfeljebb 42 millió köbméter érkezik.

Ez azt jelenti, hogy normális téli napokon is a nyáron felhalmozott készletekkel kell kiegészíteni a napi ellátást.

A MOL Csoport kommunikációs igazgatója szerint pillanatnyilag megfelelő mennyiségű gáz van a tárolókban.

Átlagos téli fogyasztást feltételezve, ha egyáltalán nem érkezne földgáz Magyarországra, a tartalékok akkor is elegendők lennének másfél hónapra – mondta Ferencz I.Szabolcs.

Orosz ígéret

Közben a Gazprom orosz energiaipari vállalat alelnöke, Alexander Medvegyev telefonon ígéretet tett Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek, hogy megtalálják azt a műszaki megoldást, amivel biztosítható Magyarország számára a szerződött gázmennyiség.

Kóka János gazdasági miniszter az InfoRádiónak azt mondta, hogy már a Parlament előtt van az a javaslat, amely stratégiai gáztárolók építéséről rendelkezik. Az előterjesztést várhatóan februárban fogadják el.

A gazdasági miniszter közölte azt is, hogy felvette a kapcsolatot osztrák és német kollégájával, valamint folyamatos az egyeztetés Magyarország és a visegrádi országok között, valamint diplomáciai csatornákon Ukrajnával is folynak az egyeztetések.

A délelőtt folyamán az érintett tárcák, szakértők és a MOL képviselői megbeszélést folytattak a kialakult helyzetről.

A nagyfogyasztóknál nincs zavar

A MOL Rt. kommunikációs igazgatója korábban arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy 16 olyan nagyfogyasztó van, amelyekkel a MOL szerződésben szabályozta, hogy – bizonyos kedvezmények fejében – bármikor átállnak olajfogyasztásra.

Az ipari nagyfogyasztóknál egyelőre nem jelent zavarokat az, hogy kevesebb gáz érkezik az országba. Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának elnöke az InfoRádiónak elmondta: az összes energiafelhasználás 10 százalékát érinti a MOL által kezdeményezett átállás a gázról az olajtüzelésre.

A Mol is kevesebbet szállít

A MOL Rt. időközben értesítette külföldi tranzit partnereit, köztük a szerbeket és a bosnyákokat, hogy a további csökkenés miatt nem tudja maradéktalanul teljesíteni tranzitszállítási kötelezettségeit.

A kialakult helyzet oka az, hogy a Gazprom orosz állami vállalat vasárnap elzárta az Ukrajnába irányuló gázcsapokat, azt állítva, hogy Kijev nem írta alá az idei szállításokra vonatkozó egyezményt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ferencz I.Szabolcs, a MOL Csoport kommunikációs igazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást