Kismértékű emelés januártól, de több készítmény olcsóbb lesz

Infostart
2005. december 29. 12:38
Január 1-jétől 489 támogatott gyógyszer ára nő, de csak kis mértékben. Kilencvenöt támogatott gyógyszer ára csökken, és további 70 készítmény kerül fel a támogatási listára - mondta el az InfoRádióban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője.

Lengyel Gábor hozzátette: az olcsóbbá váló 95 gyógyszerért átlagosan 28 százalékkal kell majd kevesebbet fizetni a patikákban, ez átlagban 528 forint megtakarítást jelent. Az ármérséklés főként a vérnyomás-csökkentőket érinti.

A többi támogatott patikaszer esetében az átlagos áremelkedés nem éri el az egy százalékot. Ez a legtöbb, összesen 225 gyógyszer esetében nem jelent nagyobb drágulást 10 forintnál, de még a legdrágább szereknél sem lesz nagyobb az emelkedés 65 forintnál.

A jövő évi áremelés a gyártók és forgalmazók szándékai szerint eredetileg csaknem 1.200 készítményt érintett volna, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kérésére a cégek több mint 600 esetben lemondtak az emelésről – írta közleményében a Miniszterelnöki Hivatal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Interjú Lengyel Gáborral
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást