Szigorú büntetések jövőre

Infostart
2005. december 27. 06:20
Január elsejétől jelentősen változnak a foglalkoztatási szabályok. A törvényeket megszegők a korábbiaknál magasabb bírságokra számíthatnak, ezek összege elérheti a 20 millió forintot is.

Szigorodnak jövőre a munkaügyi ellenőrzések, a fekete foglalkoztatásért akár börtönbüntetést is kiszabható lesz és Csizmár Gábor munkaügyi miniszter a bírságok jelentős emelkedését ígéri. Az InfoRádiónak nyilatkozva hangsúlyozta, a törvény tételesen rögzíti, hogy milyen szabálysértésért milyen büntetés jár. A kiszabható bírság nagysága 30 ezer és 20 millió forint között lesz.

Több intézkedés a Munkatörvénykönyve jövő évi módosításával együtt lép hatályba. A kormány tervei alapján ezentúl nem lehet a munkaerő-kölcsönzéssel kijátszani az adó és járulékfizetési kötelezettségeket. A munkáltatóknak nem lesz lehetőségük arra sem, hogy teljesíthetetlen követelményekkel a minimálbérnél kevesebbet fizessenek dolgozóiknak. Az állami támogatások, megrendelések feltételéül szabott rendezett munkaügyi kapcsolatokat is megkövetelik a jogszabályok.

Január elsejétől adózási szempontból rendezheti a kényszervállalkozások helyzetét az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény hatálybalépése. A családtámogatási törvény módosítása pedig lehetővé teszi, hogy a gyesben részesülők ne csak négy, hanem nyolc órában dolgozhassanak.

A munkanélküliséget azzal csökkentené a kormány, hogy támogatja a legalább három hónapja regisztrált állástalanok foglalkoztatását. Ha egy kis- és középvállalkozás januártól munkanélküliket alkalmaz, egy éven át teljes járulékkedevzményt vehet igénybe. A foglalkoztatottak számának növelését kívánja elősegíteni az új szakképzési program is, a magyar felnőtt népesség negyven százaléka ugyanis nem rendelkezik semmilyen képesítéssel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást