eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A brit nagykövet szerint Magyarország jól járt

Londonban egyértelmű sikerként könyvelik el a brit elnökség munkáját, nemcsak azért, mert megszületett az Európai Unió 2007 és 2013 közötti keretköltségvetése, hanem azért is, mert megindultak a csatlakozási tárgyalások Törökországgal és Horvátországgal. Ezt Nagy-Britannia magyarországi nagykövete mondta az InfoRádiónak.

John Nichols emlékeztetett: a nyáron kudarcba fulladt a luxemburgi csúcsértekezlet, és ezután az unió támogatói közül is sokan gondolták úgy, hogy a brit elnökség késlekedik az új javaslattal, illetve nem eléggé elkötelezett az európai gondolat mellett.

Erre teljes mértékben rácáfolt Tony Blair brit kormányfő rugalmassága a Nagy-Britanniának járó visszatérítések 20 százalékos lefaragásával - jelentette ki John Nichols.

Hozzátette: Tony Blair tisztában volt azzal, hogy a költségvetés elfogadtatása bonyolult folyamat, amiért odahaza és uniós körökből egyaránt kritizálják majd.

A nagykövet sikeresnek minősítette Magyarország tárgyalásait. Kiemelte, hogy a magyarok az első brit javaslathoz képest egymilliárd euróval kapnak többet, és így az egy főre jutó támogatások tekintetében a 25 tagállam közül a második helyen állnak.

John Nichols felhívta a figyelmet arra is, hogy az uniós források felhasználása egyszerűsödik. A nagykövet kiemelkedő jelentőségűnek tartja, hogy a mezőgazdasági támogatások ügye napirendre került, és 2013-ig meg kell oldani ezt a kérdést.

Ez egy olyan költségvetés, amelyért senki nem rajong, de mindenki elfogadta - tette hozzá John Nichols.

A nagykövet úgy véli, hogy a jelenlegi uniós keretek között már önmagában az is óriási jelentőségű, hogy 25 ország vezetője azonos platformra tudott kerülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×