Csókay: nincs meg a sürgősségi centrumok kialakításának feltétele

Infostart
2005. december 19. 07:45
Csókay András idegsebész szerint addig nem lenne szabad sürgősségi centrumokat átalakítani az országban, amíg nincs megfelelő struktúra ahhoz, hogy a beteget időben beszállítsák a kórházba. A Prima Primissima szavazáson közönségdíjat nyert orvos ezt az InfoRádió Aréna című műsorában nyilatkozta.

Csókay András idegsebész szerint az egészségügyi kormányzat részéről létezik egy centralizációs törekvés. Ennek kívánt megfelelni az idegsebészeti szakmai kollégium is, amikor azt javasolta, hogy a meglévők közül további nyolc idegsebészetet szüntessenek meg.

A Prima Primissima díj közönségdíjasa rámutatott: Magyarországon ma 28 olyan traumatológiai osztály van, de ebből csak 19-ben van idegsebész.

Csókay András szerint a centralizációs törekvésnek anyagi megfontolásai vannak, ugyanakkor jelenleg hiányoznak a feltételek. „Mi mindig először a célt próbáljuk megvalósítani, feltételrendszer nélkül. Ez az óriási probléma” – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az idegsebész szerint ahhoz, hogy országos szinten csak tíz központ működjön, az osztrákhoz hasonló úthálózatot, éjszakai és téli helikopteres szállítást kellene kialakítani, ettől azonban Magyarország 25 évvel elmaradt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást