Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Állami kézbe veszik a légimentést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Januártól akár hónapokra is leállhat a légimentés Magyarországon - állítja a mentőhelikoptereket üzemeltető Base Kft. szóvivője. Az Országos Mentőszolgálat szerint épp ellenkezőleg: korszerűsítik és állami kézbe veszik a szolgáltatást.

Edelényi Gábor, a Base Kft. szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: a szegedi és pécsi helikopterbázis bezárása után jelenleg az ország déli fele ellátatlan. Szerinte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) elbocsátotta, vagy földi szolgálatra vezényelte a légimentésben dolgozókat, a légi szállításra szoruló betegeket pedig sokszor gépkocsival szállítja.

A szóvivő közölte: az OMSZ által létrehozott kht. még nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel, ezért januártól akár hónapokig a földre kényszerülhetnek a helikopterek.

Az OMSZ szóvivője visszautasítja ezeket az állításokat, mint mondta: a légimentés jelenleg is az egész ország területén működik, azonban a téli időjárás miatt a helikopterek kevesebbet repülhetnek.

Győri Pál az InfoRádióban azt mondta: a kormányhatározatnak megfelelően januártól a légimentést egy teljesen állami tulajdonban lévő közhasznú társaság végzi. A kht már rendelkezik a légijármű-üzemeltetési engedéllyel, és a dolgozóknak felajánlották: folytassák munkájukat a társaság keretein belül.

A szóvivő hozzátette: a meglévő gépek mellé újabb mentőhelikoptereket vásárolnak, a tervek szerint 2006 júniusig öt darab áll szolgálatba. Ennek eredményeképpen jövő nyáron már hat légibázisról nyolc helikopterrel tudjuk biztosítani a légimentést – hangsúlyozta Győrfi Pál.