A gyermekek helyzetéről vitázott a parlament

Infostart
2005. december 14. 12:50
A családtámogatási rendszer átalakításáról és a gyermekek érdekében tett intézkedésekről beszélt az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi tárca három politikai államtitkára a parlamentben, a gyermekekről rendezett vitanapon.

Korózs Lajos elmondta: a családtámogatás rendszerének átalakításával a kormánynak az a célja, hogy átláthatóbb és igazságosabb támogatást kapjanak a gyermeket nevelő családok.

Teleki László arról beszélt, hogy komplex, az oktatást, a foglalkoztatást, az egészségügyet és a lakhatást kezelő programokkal kívánják segíteni a romák helyzetének javítását.

Mesterházy Attila a legfontosabb célnak azt nevezte, hogy a gyermek születésének pillanatában ne dőljön el, milyen életút vár rá.

Újhelyi István szocialista képviselő azt mondta: olyan rendszert kell kialakítani, amely lehetőséget teremt a gyermekvállaláshoz. Szerinte ehhez elsősorban biztos munkahelyekre és lakásokra van szükség.

A Száz lépés programjából kiemelte azt a rendelkezést, amely lehetővé teszi a kismamáknak, hogy a gyes mellett munkát vállaljanak.

Pokorni Zoltán fideszes képviselő elismerően szólt egyes kormányzati intézkedésekről, a többi mellett a babakötvényről.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ideje volna szembesíteni a kabinetet azzal: milyen eredményeket ért el "irdatlan források" elköltésével.

Az ellenzéki politikus a gyermekek után járó adókedvezmények mellett érvelve azt mondta: az államnak honorálnia kell, ha valaki a munka mellett gyermeket is nevel.

Béki Gabriella szabad demokrata politikus azt mondta, hogy a családi adókedvezményt az érintettek negyede nem tudta igénybe venni.

Sisák Imre MDF-es képviselő közölte: az Orbán-kormány megfelelően gondoskodott az úgynevezett mélyszegénységben élő családokról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást