eur:
395.02
usd:
370.98
bux:
65376.72
2024. április 19. péntek Emma

Megszűnik a petesejt-adományozás anonimitása

Megszavazta a petesejt-adományozás úgynevezett anonimitásának megszüntetéséről szóló indítványt az Országgyűlés, valamint azt, hogy az egyedülálló meddő nők is részt vehessenek a lombikbébi programban. Újhelyi István szocialista képviselő áttörésnek nevezte a döntést.

A módosítás értelmében a jövőben lehetőség lesz női ivarsejtet adományozni a tágan értelmezett hozzátartozói kör számára - mondta a politikus. Hozzátette: a petesejt-adományozás eddig anonim volt Magyarországon.

Mindkét javaslat jelentős változás, hiszen sok ezren vannak Magyarországon, akik eddig a jogszabályi korlátok miatt nem vállalhattak gyermeket törvényesen. Ma Magyarországon a fogamzásképes korú párok körülbelül 15 százaléka meddő, közülük sokaknak a petesejt-adományozás hozhat megoldást – közölte Újhelyi István.

A politikus úgy vélekedett, hogy „a konzervatív jobboldal nem érti az idők szavát”, ezért ellenezte a módosító javaslatot. A módosítás zárószavazása a jövő héten lesz.

A Lombikbébi Közhasznú Egyesület elnöke szerint az esélyegyenlőség szempontjából helyes lenne, ha az egyedülálló meddő nők is részt vehetnének a lombikbébi programban.

Gurabi Attila azt mondta: van erre társadalmi igény, főleg 35-36 éves koruk fölött érdeklődnek az emberek a lombikbébi-program iránt. Jelenleg azonban mindenképpen ketten - házas- vagy élettárssal együtt - kell jelentkezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Összeállt, hogy kik fogják kimondani a történelmi ítéletet Donald Trumpról

Összeállt, hogy kik fogják kimondani a történelmi ítéletet Donald Trumpról

Csütörtökön összeállították a 12 főből álló esküdtszéket Donald Trump volt amerikai elnök New York-i büntetőperében, amely az első büntetőtárgyalás az ellene folyamatban lévő összesen négy közül. Két korábban kiválasztott esküdtet azonban haza kellett küldenie a bíróságnak, miután mégsem feleltek meg a kritériumoknak. Bár ma még további póttagokat fognak választani, hétfőn előreláthatólag elkezdődhet a per a nyitóbeszédekkel - írja a CNN.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×