Az oktatási miniszter a törvénysértés elkerülésére kérte az egyházi iskolákat

Infostart
2005. december 13. 18:41
A törvénysértő helyzet kialakulásának megakadályozására kérte a történelmi egyházak vezetőit az oktatási miniszter az egyházi iskolák péntekre tervezett demonstrációjával összefüggésben. Az egyházak egyöntetűen kijelentették: semmi közük a demonstrációhoz.

Magyar Bálint úgy vélte: a gyülekezési jog érvényesítése mellett arra is figyelni kell, hogy más alkotmányos alapjogok ne sérüljenek.

A szabad demokrata politikus emlékezetett arra, hogy Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa megállapította: a tanulókat megillető gyülekezési jog gyakorlásának feltételei az önkéntesség hiánya miatt nem adottak, és az iskolák nem vehetnének részt a szervezésben.

Korábban Hardy F. Gábor, a megmozdulást szervező Szülői Közösségek elnöke azt mondta: a demonstrációra nem hívtak diákokat, de a pedagógussal elmehetnek, ha ahhoz a szülő írásos nyilatkozatát adta.

Böcskei Gusztáv református püspök az InfoRádiónak nyilatkozva egyetértett a tüntetést szervező szülőkkel abban, hogy a 2006-os támogatások miatt sérülhetnek a szülők és gyermekek oktatáshoz fűződő jogai. A püspök ugyanakkor kijelentette: az egyházi iskolák, illetve az egyházi iskolák fenntartói semmilyen tüntetést nem szerveznek.

Szebik Imre evangélikus püspök az InfoRádiónak kijelentette: nincs politikai tartalma a pénteki demonstrációnak, és nem az egyházak a szervezők.

A szülők azért szerveztek megmozdulást, mert úgy vélik: az egyházi fenntartású közoktatási intézmények jövőre sem kapják meg azt a központi támogatást, amelyhez a hasonló önkormányzati vagy állami iskolák hozzájutnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Magyar Bálint a demonstrációról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást