Vizsgálják a CIA-gépek magyarországi útjait

Infostart
2005. december 7. 15:40
Még vizsgálják a nemzetbiztonsági szolgálatok a CIA-val összefüggésbe hozott repülőgépek magyar légtérben megtett útjait - jelentette be Tóth András, a szolgálatok irányításában közreműködő államtitkár.

Múlt hét szombaton a kormányszóvivő még azt mondta: nem szállt le Budapesten olyan gép, amely Afganisztánból szállított foglyokat. Batiz András arra a brit lapértesülésre reagált, miszerint a magyar fővárosban is megállt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik, terrorgyanúsítottakat szállító repülője.

Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár kijelentette: egyelőre nem találtak arra vonatkozó adatot, hogy további gépek leszálltak volna Magyarországon.

A CIA-repülők útjairól először a brit Independent című lap számolt be. A cikket illusztráló Európa-térképen az újság Magyarországot is bejelölte az érintett államok között. A lap információi szerint a hírszerző szervezet 26 repülőgépe 307 alkalommal repült Európában az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért terrortámadás óta. A gépek 94-szer szálltak le Németországban és 76-szor Nagy-Britanniában.