eur:
395.31
usd:
371.12
bux:
65071.77
2024. április 19. péntek Emma

Vizsgálat indul a román gyermekek ügyében

Az InfoRádió úgy tudja, hogy Göncz Kinga családügyi miniszter belső vizsgálatot rendelt el a tárcájánál a Magyarországon nevelkedő román állampolgárságú gyermekek ügyében. Az ellenőrzésre azért kerül sor, mert egy román jogszabály kimondja: Romániába kell vinni azokat a román állampolgárságú kiskorúakat, akik kísérő nélkül vannak külföldön.

Az InfoRádió értesülései szerint Magyarországon több száz ilyen gyermek lehet. Szakemberek elmondták: a magyar-román határhoz közel gyakran előfordul, hogy a román állampolgárságú édesanya magyar kórházban szüli meg gyermekét, majd a csecsemőt Magyarországon hagyja. A gyerek ezután magyar állami gondozásba kerül, de továbbra is román állampolgár marad, így további sorsukról a román hatóságok dönthetnek.

Szilágyi Júlia, az Alapítvány az Örökbefogadó és Nevelőszülőkért szervezet elnöke úgy tudja, hogy hamarosan elviszik Magyarországról az ilyen gyermekeket, akkor is, ha már évek óta itt élnek, óvodába vagy iskolába járnak, esetleg nevelőszülőknél vannak.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Gyermek és Ifjúságvédelmi főosztályvezetője a budapesti román nagykövetségen tájékozódott az ügyben.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke szerint a román gyermekvédelem sokat fejlődött az elmúlt években, ám ennek ellenére sokszor még mindig nem a gyermek érdeke érvényesül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×