Belső vizsgálat a lelencgyerekek ügyében

Infostart
2005. december 7. 18:03
A családügyi miniszter belső vizsgálatot rendelt el a tárcánál a román állampolgárságú, ám Magyarországon nevelkedő gyermekek ügyében - értesült az InfoRádió.

A Ifjúsági-, Családügyi-, Szociális- és Esélyegyenlőségi Minisztérium Gyermek és Ifjúságvédelmi főosztályvezetője kedden a budapesti román nagykövetségen járt, hogy az ügyben tájékozódjon.

Értesüléseink szerint a Göncz Kinga szakminiszter korábban nem tudott a problémáról és belső minisztériumi vizsgálatot is indított.

Mint arról az Inforádió korábban beszámolt, a tavaly hatályba lépett román gyermekvédelmi törvény kimondja: Romániába kell vinni a külföldön tartózkodó, kísérő nélküli, román állampolgárságú kiskorúakat. Ilyenekből Magyarországon több száz is lehet.

Az Inforádió egyik hallgatója jelezte: szeretné örökbe fogadni azt a kisfiút, akit csecsemő kora óta nevel, de senki sem tud neki segíteni, mert a gyerek román állampolgárságú anyától származik, és így ő maga is román állampolgár. Útlevelet pedig csak az édesanyja kérhet neki, a gyámja nem.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást