eur:
392.81
usd:
367.89
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Titkolja az OM az "ideiglenes" szakok listáját

Az Oktatási Minisztérium (OM) közzétette az interneten a szeptembertől induló felsőoktatási szakok listáját, azt azonban továbbra sem tudni, hogy ezek közül melyik az a körülbelül 30, amelynek indulását az oktatási miniszter saját hatáskörben engedélyezte, a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) támogatása nélkül.

A MAB elnöke azt mondta: főleg gazdasági, kommunikációs és természettudományos területen tagadták meg szakok akkreditálását. Fésűs László szerint a legtöbb esetben a kevés gyakorlati helyiség és a nem megfelelő oktatói létszám miatt utasítottak el kérelmeket.

Az adatvédelmi biztos az InfoRádióban azt mondta: az oktatási tárca nem jár el helyesen, ha nem teszi lehetővé közérdekű adat megismerését.

Mang Béla, az OM helyettes államtitkára kijelentette: nem kell jelölniük, mely szakok rendelkeznek ideiglenes akkreditációval. Az InfoRádió a tárca sajtóosztályától viszont úgy értesült: a december 15-én megjelenő felsőoktatási tájékoztatóban külön jelölni fogják a MAB által kifogásolt szakokat.

Az InfoRádió ellentmondásos információkat szerzett arról is, hogy mi lesz azokkal, akiknek a tanulmánya idején szűnik meg a szakja.

A felsőoktatási helyettes államtitkár szerint más intézményben kell helyet biztosítani a diáknak, a minisztérium sajtóosztályán viszont azt mondták: aki elkezdte, be is fejezheti tanulmányait az adott intézményben.

A jogszabályok szerint a MAB-nak véleményezési joga van az akkreditációs kérelmekkel kapcsolatban, az oktatási miniszter felülbírálhatja a testület véleményét, és engedélyezheti a szak elindulását.

Ebben az esetben a szak két évig működhet, utána újabb akkreditációs kérelmet kell benyújtania.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×