Kivégeztek egy ausztrált Szingapúrban

Infostart
2005. december 2. 06:24
A vietnami származású ausztrál férfit kábítószer-kereskedelem miatt végezték ki Szingapúrban. Egy nemzetközi jogvédő szervezet kegyetlen büntetésnek nevezte a kivégzést.

A vietnámi származású, de ausztrál állampolgár, 25 éves Nguyen Tuong Van-t még 2002 decemberében ítélték halálra 400 gramm heroin Szingapúrba csempészéséért, ahol 15 grammnál nagyobb mennyiségű kábítószer birtoklásáért halálbüntetés szabható ki.

Szingapúr valamennyi kegyelmi kérvényt elutasított, köztük az ausztrál kormányfőét is. John Howard egy melbourne-i rádióban pénteken hangsúlyozta: közölte a szingapúri kormányfővel, hogy véleménye szerint a kivégzés miatt romlani fognak a két lakosság közötti kapcsolatok. Az ausztrál miniszterelnök szerint a történteknek intő jelként kell szolgálniuk az ausztrál fiatalok számára.

Nguyen Tuong Vant helyi idő szerint röviddel hajnal előtt akasztották fel.

Az Amnesty International adatai szerint az ázsiai államban a legmagasabb a világon a lakosság számához viszonyítva a kivégzések száma. A 4,2 millió lakosú Szingapúrban mintegy 420 kivégzést hajtottak végre 1991 és 2004 között.