Figyelmetlenségből akartak autóút-díjat szedni

Infostart
2005. december 1. 13:47
Mégsem kell jövőre díjat fizetni az autóutakon, az erre lehetőséget adó rendelkezés ugyanis csak véletlenül maradt a jogszabályjavaslat általános indoklásában. Ezt a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) és Fónagy János, a parlament Gazdasági Bizottságának fideszes tagja is megerősítette az InfoRádiónak.

A Gazdasági Bizottság által szerdán elfogadott törvényjavaslat indokolása szerint azért lenne szükség a díjszedés bevezetésére az autópályák mellett - a megfelelő hatástanulmányokkal alátámasztott esetekben - az autóutakon is, hogy ezzel biztosítsák a gyorsforgalmi hálózat állapotának és az azon nyújtott magas szolgáltatási színvonalnak a megőrzését.

Fónagy János elmondta: az InfoRádió érdeklődése kapcsán néztek utána az ügynek. A fideszes politikus szerint az említett rész a javaslat részletes indoklásában nincs benne, ám az általános indoklásban valóban van egy fél mondat, ami arra utal, hogy korábban volt ilyen szándék.

A parlament Gazdasági Bizottságának tagja ugyanakkor azt mondta, hogy az általános vitára alkalmasnak tartott javaslat szövege ezt a részletet nem tartalmazza.

Fónagy János szerint a tévedés oka az lehetett, hogy szerdán 20 napirendi pontot tárgyaltak, ami 1500-2000 oldalnyi szöveget jelent.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: kifogásolják, hogy a jelenlegi kormány "mázsaszámra önti be a módosításokat. Márpedig kétnaponként 1500 oldal áttanulmányozása magával hozza, hogy esetenként másfél soron átsiklunk."

Az ezek szerint a javaslatban tévedésből bentmaradt részlet szerint az autóút-díjból befolyó pluszbevételt a gyorsforgalmi úthálózat állapotának, és az azon nyújtott magas szolgáltatási színvonalnak a megőrzésére fordítanák.

Az indoklás kitér arra is, hogy a díjszedéssel a magántőke bevonásával épülő autóútszakaszok megvalósítását is elő lehetne segíteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Interjú Fónagy Jánossal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Interjú Tóth Judittal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást