Rendhagyó az idei karácsony

InfoRádió
2017. december 24. 08:41
Idén december 24-én délelőtt adventi miséket, délután és este pedig már a karácsonyt fogják megünnepelni a templomokban, ami ritkán fordul elő ezen a napon.

„Karácsonyt sokan azt gondolják, hogy december 24-én ünnepeljük, holott igazság szerint karácsony napja december 25-én van” 

–  mondta Monostori László, a Szent Margit plébánia papja az InfoRádiónak.

Azt is elmesélte, a legnagyobb ünnepeknek előestéjük is van, ezért előző este már elkezdték az ünneplést. A karácsony megünneplése egyben Jézus Krisztus születésnapjának a megünneplése, bár megközelítőleg sem tudjuk, hogy pontos mikor is született meg Jézus, ez csak később a 4. századtól alakult ki – mondta Monostori.

A karácsonyi ünnep alapvetően egy pogány ünnepből ered, ugyanis nem sokkal a téli napforduló után tartják, amikor a nappalok egyre  világosabbak lesznek. Az ókori Rómában és máshol a világban ilyenkor ünnepelték a „legyőzhetetlen napot” és ezt a pogány ünnepet „keresztelték meg” a Krisztus-követők, hogy a világosság maga Jézus – mondta Monostori László.

Kifejtette,  idén a karácsony különleges lesz, mivel a lehető legrövidebb volt az adventi időszak, (az utolsó adventi vasárnap mindig a 25-e előtti vasárnap, amely viszont idén 24-ére esik) így december 24-én délelőtt adventi miséket,  délután és este pedig a karácsonyi szertartásokat fognak megtartani. A délutáni órákban pásztorjátékok is lesznek – például az Árpád-házi Szent Margit templomban, ahol délután négykor 50 gyerek elődsásával  elevenedik meg a pásztorjáték.

Este tizenegykor nyílnak meg újra a templomok, majd elkezdődnek az éjféli szentmisék, amiket  a német nyelvterületektől vagy Közép-Európától eltérően  a világon máshol éjszakai miséknek hívnak. 

Érdekesség, hogy például Ferenc Pápa  a Vatikánban sem éjfélkor, hanem már korábban, este tízkor szokta megkezdeni az ünnepi szentmisét” 

– tette hozzá. 


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rendhagyó lesz az idei karácsony
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást