eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Rendhagyó az idei karácsony

Rendhagyó az idei karácsony

Idén december 24-én délelőtt adventi miséket, délután és este pedig már a karácsonyt fogják megünnepelni a templomokban, ami ritkán fordul elő ezen a napon.

„Karácsonyt sokan azt gondolják, hogy december 24-én ünnepeljük, holott igazság szerint karácsony napja december 25-én van” 

–  mondta Monostori László, a Szent Margit plébánia papja az InfoRádiónak.

Azt is elmesélte, a legnagyobb ünnepeknek előestéjük is van, ezért előző este már elkezdték az ünneplést. A karácsony megünneplése egyben Jézus Krisztus születésnapjának a megünneplése, bár megközelítőleg sem tudjuk, hogy pontos mikor is született meg Jézus, ez csak később a 4. századtól alakult ki – mondta Monostori.

A karácsonyi ünnep alapvetően egy pogány ünnepből ered, ugyanis nem sokkal a téli napforduló után tartják, amikor a nappalok egyre  világosabbak lesznek. Az ókori Rómában és máshol a világban ilyenkor ünnepelték a „legyőzhetetlen napot” és ezt a pogány ünnepet „keresztelték meg” a Krisztus-követők, hogy a világosság maga Jézus – mondta Monostori László.

Kifejtette,  idén a karácsony különleges lesz, mivel a lehető legrövidebb volt az adventi időszak, (az utolsó adventi vasárnap mindig a 25-e előtti vasárnap, amely viszont idén 24-ére esik) így december 24-én délelőtt adventi miséket,  délután és este pedig a karácsonyi szertartásokat fognak megtartani. A délutáni órákban pásztorjátékok is lesznek – például az Árpád-házi Szent Margit templomban, ahol délután négykor 50 gyerek elődsásával  elevenedik meg a pásztorjáték.

Este tizenegykor nyílnak meg újra a templomok, majd elkezdődnek az éjféli szentmisék, amiket  a német nyelvterületektől vagy Közép-Európától eltérően  a világon máshol éjszakai miséknek hívnak. 

Érdekesség, hogy például Ferenc Pápa  a Vatikánban sem éjfélkor, hanem már korábban, este tízkor szokta megkezdeni az ünnepi szentmisét” 

– tette hozzá. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×