eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Erdő Péter börtönben karácsonyozott

Erdő Péter börtönben karácsonyozott

Pénteken immár ötödik alkalommal rendezték meg a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Színháztermében azt a rendhagyónak mondható szentmisét, amelyet az intézetben dolgozóknak és a fogvatartottnak celebrált Erdő Péter bíboros, prímás.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közleménye szerint nagy hagyománya van a börtönökben a fogvatartotti vallásgyakorlásnak, hiszen a rendszerváltás óta rendszeres a lelkészek munkássága a büntetés-végrehajtási intézetekben. Amellett, hogy jogszabály adta lehetőség a szabad vallásgyakorlás, az intézeteknek is fontos, hogy az elítéltek élhessenek is e jogukkal. A karácsonyi ünnepkör különösen kiemelt időszak a fogvatartottak számára, hiszen a falakkal körbezárt világban lelkileg jobban megviseli őket szeretteik, családtagjaik, barátaik hiánya. Ez az időszak a szabad életben is nagy kihívást jelent a magányos embereknek, a börtönben pedig még fokozottabb. Részben emiatt is a börtönökben évről évre nagy figyelmet fordítanak az adventi időszakban rendezett programokra, eseményekre úgy, hogy az intézetben dolgozó reintegrációs tisztek, pszichológusok, lelkészek, de adott esetben a felügyelők is igyekeznek színesebbé, meghittebbé tenni a falakon belül töltött ünnepeket. Jellemző programok az ünnepi gyertyagyújtás, az istentiszteletek és egyéb vallási programok, a különböző szellemi vetélkedők, sakkversenyek, asztalitenisz-bajnokságok.

A Venyige utcai objektumban megtartott ünnepi szentmisén a száz megjelent fogvatartott mellett az intézet kollégái is részt vettek. Idén a misét Sillye Jenő római katolikus zenész ünnepi gitáros énekei is színesítették.

Erdő Péter börtönben karácsonyozott

Szinte minden börtönben a fogvatartottak adományokat gyűjtenek, hogy ezzel is segítsék az arra rászoruló szervezeteket, óvodákat, gyermekotthonokat. A fogvatartottak mellett a parancsnokság munkatársai is gyűjtöttek az alapítványoknak és civil szervezeteknek. Idén közel egy tonnányi adomány gyűlt össze: tartós élelmiszerek, ruhák, játékok – közte 100 darab Jenga fajáték –, de gyümölcs, édesség is jut az arra rászorulók asztalára. Az adományokat a Magyar Vöröskereszt szervezete kapta.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×