Karácsony előtt mindenhol ünnepelnek, leginkább finom falatokkal és alkohollal. Céges és baráti összejöveteleket rendeznek, ahol mindenki sokkal jobban elengedi magát, eszik és iszik. Sokan lelkiismeretfurdalás közepette, ha nem a plusz kilók miatt fáj a fejük, biztos: az egészségük látja kárát a dőzsölésnek - olvasható a Magyar Kardiológusok Társasága közleményében.
"A csokoládéról számos vizsgálat igazolta, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, sőt kiderült, a vérnyomást is. Legutóbb az European Heart Journal című szaklapban tették közzé amerikai kutatók, hogy a hetven százaléknál magasabb kakaótartalmú csokoládé jelentősen növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát.
Kifejezetten rugalmasabbá varázsolta az ereket.
A kutatók kimutatták, hogy ez a nitrogén-monoxid kiválasztás növekedéséből ered. Az ütőerek tágulékonyságának fokozódását a felkar artériájának mérésével igazolták. Ugyanakkor a vérlemezkék összetapadó készségét a csokoládé csökkentette, amely szintén kedvező szív-és érrendszeri jelenség.
A sok százmillió dollárokért kidolgozott szívelégtelenséget javító készítmények mellé kipróbálják az évszázadok óta alkalmazott csodaszert, a kakaóból készült csokoládét—mondta Vértes András, a Magyar Kardiológusok Társaságának Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoport vezetője.
Svéd szakorvosok azt is kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nők, akik szeretik a csokoládét - tette hozzá a kardiológus, aki azért óva intett attól, hogy töménytelen csokoládéval gyógyítsuk magunkat és beszélt az alkohol esetleges pozitív hatásáról is.
"Az orvosi szakirodalomban számos vizsgálat igazolta, hogy az alkohol, kiváltképp a vörösbor rendszeres, de mérsékelt fogyasztása hosszú távon szívet védő hatású, ahogy azt a francia és az olasz konyha, a mind többet ajánlott mediterrán étrend eredményei bizonyítják."
Sienna városának orvosegyetemén azt vizsgálták, hogy egy kevés helyi vörösbor megivása hogyan és milyen mértékben befolyásolja egészséges emberek szívműködését. A vizsgálat meglepő eredménye az volt, hogy a kis alkoholmennyiség másképp befolyásolta a szívpumpa két részének a teljesítményét. A valamennyi sejtünket oxigénben dús vérrel ellátó bal szívkamrának az összehúzódási képessége 9-14 százalékkal csökkent, a vért a tüdőbe továbbító jobb szívkamra viszont mérhetően erélyesebben működött. A vérnyomást már ez a kevés alkohol is csökkentette —hangsúlyozta a szakember, aki szerint a tudományosan ugyan nem igazolt jótékony hatás sem töménytelen mennyiségben értendő.
Napi másfél deciliter az elfogadható mennyiség.