eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nagy terhet jelent a karácsony

Nagy terhet jelent a karácsony

A karácsony a környezetterhelő ünnepek közé tartozik. Nagy-Britanniában megközelítőleg 370 ezer kilométernyi papírt, csomagolóanyagot használnak fel és dobnak ki ilyenkor, de Magyarországon is 10-15 százalékkal nő az átlagos papírfogyasztás decemberben.

Havonta 7-8 kilogramm papírt használ el egy átlagos fogyasztó – mondta az InfoRádiónak Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés elnöke. Ez a szám karácsony környékén 10-15 százalékkal megnő az ajándékcsomagolás miatt, így közel 9-10 kiló is lehet.

Vásárláskor érdemes megfontolni, hogy tényleg szükség van-e az adott csomagolóanyagra, illetve akár a megvett termék csomagolását is ott lehet hagyni – hívta fel a figyelmet a szakértő. A papírzacskók használata már egy lépés a környezettudatosság felé, hiszen ezeket többször fel lehet használni. Az is segíthet, ha a csomagolópapír újrahasznosított alapanyagból készült.

A tej és gyümölcslevek doboza 8-10-szer újrahasznosítható, hiszen nagyon jó a rostminősége, ehhez azonban a szelektívhulladék-gyűjtőbe kell dobni – hangsúlyozta Baka Éva. A kibocsátott csomagolási papír 60-65 százalékát újrahasznosítják, üdítős doboznál azonban ez az arány csupán 20 százalék. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×