Ez már nem játék, és minden szülőt érint

InfoRádió
2017. december 14. 18:05
A karácsonyi ajándékozás főszereplője a játék, és a szülők veszik is szépen - sokan már az interneten.

A statisztika szerint a játékboltok sem ússzák meg a boltszám csökkenését, hiszen 2013 végén még 823 szakboltban válogathatott a vásárló, 2017 derekán már csak 775-ben - írja a Blokkk.com. A szakboltok mellett ott vannak azok a nagyáruházak, például hipermarketek, élelmiszerdiszkontok, melyek a karácsonyi ajándékvásárlás időszakában megtoldják a játékkínálatot. Sok kisebb bolt is játékkal színesíti az év végi kínálatát, és a kínai piacok is ott vannak, hiszen a játékok zöme Kínában készül.

A legtöbb játékbolt, 239 a fővárosban található, Pest megyében pedig 100. A Dunántúlon 226, míg Észak-Magyarországon és az Alföldön együtt számolva 210 a játék szakboltok száma.

A fővárosban a legtöbb játékbolt a VI. kerületben van (26). A nagykörút vonala régen is kedvelt hely volt, de van ott nagy bevásárlóközpont is, néhány játékbolttal. A XI. kerületben 22 szaküzlet található, második a sorban, és a kerületek sorában dobogós a VIII. kerület 21 szakbolttal. Az utolsó a sorban a XXII. kerület, egyetlen játékbolttal.

A játékpiac nagysága 65-70 milliárd forint körüli szintre kúszott fel az elmúlt években, mert megugrott ebben a körben is a webvásárlás. A karácsony, az utolsó negyedév a piac felét hozza, így megkockáztatható, hogy a karácsonyi ajándéklistán dobogós a játékpiac, az egyik legnagyobb szelete az ajándékoknak a játék.

A legnagyobb játékkereskedő a Regio, a többiek viszont már leszakadtak az árbevételt tekintve, de a többség ott van a weben is. A hipermarketek, más nagyáruházak játékeladásairól nincs nyilvános információ, de becslések szerint a játékpiac 20-30%-át vihetik.

A fogyasztóvédelem oldaláról rendkívül kényes a játékpiac. A minőségi, termékbiztonsági előírások rendkívül szigorúak, a fogyasztóvédelem honlapján felsorolt veszélyes termékek jelentős része játék.