eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Modernizálódik a Mikulás

Modernizálódik a Mikulás

A Mikulás hivatalosan is megérkezett a XXI. századba: a Google jóvoltából a gyerekek már nemcsak levelet írhatnak neki, de fel is hívhatják - olvasható a magyaridok.hu-n.

Volt idő, hogy elsőben tanult gyöngybetűinkkel próbáltuk papírra vetni, milyen babát vagy játékautót szeretnénk karácsonyra. Az angolszász kultúrában a gyerekek azonban nem az angyalkáknak írnak, aki Jézuska segítőiként viszik az ajándékokat, hanem a Mikulásnak, aki lappföldi játékgyárában manók segítségével készíti, majd karácsony éjjelén rénszarvasszánján szállítja a meglepetéseket.

Az amerikai gyerekek azonban egyre kevésbé tudnak írni, hiszen már 47 államban nem kötelező a folyóírás oktatása, és vannak olyan iskolák, ahol szinte egyáltalán nem tanulnak meg a diákok kézzel írni, hanem csak gépelni. A technológiai cégek pedig alkalmazkodnak a változáshoz.

A Google 2004-ben indította útjára Mikulás-követő alkalmazását, a Santa Trackert, amely a karácsonyi szezonban folyamatosan mutatja, éppen hol tartózkodik a Mikulás. Az alkalmazás 150 ezer megtekintéssel számol minden évben a karácsonyi időszakban, és harminc-negyvenezerrel év közben.

Idéntől azonban a Google Assistanttal dolgozó okoseszközök, elsősorban az otthoni használatra kifejlesztett okoskihangosítók (Google Home) már nemcsak egyszerű lexikonként válaszolgatnak, hanem lehetővé teszik a Mikulás felhívását is.

Az asszisztens indításához szükséges „oké, Google” hívószavak után csak annyit kell mondani, hogy „hívd a Mikulást!”, és a gyerekek rögtön beszélgetni kezdhetnek egy vidám öregúrral - olvasható a magyaridok.hu cikkében.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×