eur:
394.06
usd:
365.7
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A legtöbb szülő nem tudja, hogy melyik játék lehet veszélyes

A legtöbb szülő nem tudja, hogy melyik játék lehet veszélyes

A gyerekjátékok szempontjából legforgalmasabb időszakban a szülők alig figyelnek arra, hogy biztonságos termékeket vásároljanak ajándékba. A játékfajta kiválasztásában ugyanakkor tudatosabbak a magyar szülők, állítja egy játékforgalmazó.

A legnagyobb segítséget a CE (Conformité Européenne) jelölés nyújtja, ez lényegében azt jelenti, hogy a játék megfelel a rá vonatkozó előírásoknak, és szabadon forgalmazható az Európai Gazdasági Térség belső piacán” – mondta Gyaraki Dávid, a Regio Játék marketingvezetője.

A cég korábbi kutatásából kiderült, hogy tízből kilenc magyar szülő tisztában van a CE jelölés fontosságával, azonban mindössze ketten keresnek célzottan ilyen játékot. „A gyártó és forgalmazó mellett a szülő tudatossága is fontos gyerekeknek szánt termék vásárlásánál. E tekintetben a klasszikus áruházi vásárlás előnyösebb, hiszen amellett, hogy fizikailag is megtapintható a termék, egyszerűen ellenőrizhető a minősége is" – mondta Gyaraki.

Az idei karácsony slágerei a kreatív- és fejlesztő játékok, valamint a LEGO. A karácsonyfa alatt az aktuális mozis mesehősök (pl. Star Wars), a mindig népszerű szerepjátékok (pl. barkácskészlet, játékkonyha) és a természetes anyagú fajátékok is megtalálhatók lesznek idén. A cég szerint a szülők online vásárláskor 8000 forintot, hagyományos bolti beszerzés esetén 6500 forintot költenek alkalmanként gyerekjátékra az ünnepi időszakban.    

Legfontosabb tanácsok játékvásárlás esetén

1. Elemes játékok: vegyük figyelembe, hogy a gyári csomagolásba általában próba elemeket tesz a gyártó, a vásárlás után érdemes tartósabb elemre cserélni. Amikor megvettük az elemes játékot, figyeljünk rá, hogy a csavarral rögzített elemtartó doboz csavarja ne lazuljon ki, időnként húzzuk meg!

2. Társasjátékok: a gyártói ajánlást az életkorra vonatkozóan vegyük figyelembe, hiba lehet, hogy a kicsi testvér is odaül társasozni, és elkapja a kisméretű dobókockát vagy bábot, ami fulladásveszélyt jelenthet. A csomagoláson jelölve van a 0-3 éves korig tiltás, vagyis hogy a játék 3 éves kor alatti gyereknek nem való.

3. Funkcionális játékok (pl. hintaló, gyerekhinta): játék közben a szülő semmiképpen ne távolodjon el karnyújtásnyinál nagyobb távolságra gyermekétől!

4. Játék babakocsik: igaz, hogy a babakocsi sokszor élethű másolata a valódi babakocsiknak, mégsem lehet bele kisállatot vagy kisgyermeket tenni, mert teherbírása nem megfelelő, és sérülés keletkezhet.

5. Kreatív készletek: a termék doboza jelzi a termék tartalmát, így a szülő meg tudja ítélni a kreatív készlet nehézségi fokát. Bár a játéküzletek által forgalmazott gyurmákra és festékekre igaz, hogy nem tartalmaznak az egészségre ártalmas anyagot, ettől függetlenül ügyeljünk rá, hogy szembe, szájba ne kerüljenek, mert nem alkalmasak étkezési célra.

6. Hintaló: a gyermek lábának le kell érni róla a biztonságos használathoz. Ha nem ér le a lába, és túlhajtja a gyermek a hintalovat, leborulhat róla. Figyeljünk, hogy az éles sarkoktól távol legyen a játék! A vásárlás során a szülő mérje fel a helyes nyeregmagasságot!

7. Puzzle: vásárlása 2 éves kortól jellemző, akkor még nagyobb darabokkal, amely a kicsik szín- és formavilágának megfelel. A nagyobb gyermekeknek nagyobb darabszámú és kis darabokból álló kirakós vásárolható már. Itt is figyeljük a gyártó korcsoport ajánlását, mert magáról a képről nem állapítható meg mindig a puzzle nehézségi foka.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×