eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Így kerülhetjük el az átverést a fenyőfa megvásárlásakor

Így kerülhetjük el az átverést a fenyőfa megvásárlásakor

A túl korán kivágott fák idő előtt elveszíthetik tűleveleiket.

A fenyőfa-kínálat az idén is nagy, a választásnál azonban a fajta mellett nem árt néhány egyéb dologra is odafigyelni. Néhány apró trükkel gyorsan ellenőrizhető, hogy friss vágásból származik-e a fenyő - írja a Magyar Idők.

Bár egyes bevásárlóközpontokban, kertészeti árudákban és barkácsboltokban már december első napjaitól kapható a fenyőfa, az igazi roham csak a hónap közepén kezdődik. A legtöbben egy-két héttel karácsony előtt szerzik be az ünnep díszét jelentő fát.

A kínálat az idén is óriási, a választásnál ugyanakkor nem árt egy-két dologra odafigyelni, hogy ne csak szép, hanem tartós is legyen a karácsonyfa. A fák közül a hagyományos lucnak van a legjobb és legintenzívebb illata, az ezüstfenyőé valamivel gyengébb, a legdrágább Nordmann-fenyőnek pedig alig érezhető a kellemes gyantaszaga a kereskedők szerint.

Ahogyan erősödik az illat, úgy csökken a tűlevelek tartóssága.

Jellemzően a lucfenyő bírja a legkevesebb ideig a meleg szobában. Az ezüstfenyő már tartósabb, a Nordmann pedig még vízkereszt után sem hullajtja tűleveleit. Ez utóbbit azért is kedvelik egyre többen, mert kevésbé szúrnak a levelei. Az árak egyébként az idén is változatlanok maradnak, lucfenyőt már néhány ezer forintért is beszerezhetünk, míg a nagyobb Nordmann-fenyőkért akár több tízezer forintot is elkérhetnek az árusok. A megfelelő fajta kiválasztása mellett azonban több szempontot is érdemes figyelembe venni a vásárláskor. Ha a kiválasztott fa tűleveleit megdörzsölve a kezünkben maradnak a levelek, biztosak lehetünk abban, hogy nem friss vágásból származik.

A frissességpróba egy másik módszere, ha a fát a tönkjénél fogva a földhöz ütögetjük.

Ha nem hullanak a levelei, már vihetjük is a pénztárhoz, ellenkező esetben inkább keressünk egy másikat.

Az sem mindegy, hogy hol vesszük meg a fenyőt. A nagyobb áruházakba már november végén megérkeznek a fenyők, így mire a lakásunkba kerül, gyakorlatilag már egy hónap eltelt a kivágás óta. Az út menti árusoknál is gyakran silányabb minőségű, korán kivágott fenyők kaphatók. A Magyar Díszkertészek Szövetsége szerint ezért aki tartós fenyőfára vágyik, megbízható árust keressen, a kertészeti árudákban például csak decemberben kivágott fákat kínálnak, így ezek szebbek és tartósabbak is.

Ha azt szeretnénk, hogy hosszú ideig otthonunk dísze maradjon a karácsonyfa, vásárlás után sem árt egykét praktikát bevetni.

A fenyőt csak a díszítés előtt vigyük a szobába, addig lehetőség szerint a szabadban, egy vödör vízben tartsuk. Ha pedig olyan talpunk van, amelybe vizet lehet önteni, a talpba állítás előtt érdemes egy-két centit lefűrészelni a fa aljáról, ezzel növelhető a fa nedvességfelszívó képessége

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×