eur:
394.05
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Ezt tudnia kell, ha hitelt vesz föl a karácsonyi ajándékokra

Ezt tudnia kell, ha hitelt vesz föl a karácsonyi ajándékokra

Az ünnepek előtt megélénkül a fogyasztási hitelek iránti kereslet, a Magyar Nemzeti Bank hitelválasztó alkalmazása segít a tudatos döntésben - mondta az InfoRádiónak a jegybank felügyeleti szóvivője.

Nem mindegy, hogy melyik hiteltípust igényeljük – hangsúlyozta Fülöp Zsuzsanna, hozzátéve, hogy feltétlenül tájékozódjunk, mert

a hitelfajták költségei között nagy különbségek lehetnek.

„Legalább három-négy intézmény ajánlatát érdemes összehasonlítani. Ehhez nyújt segítséget a jegybank hitelválasztó kalkulátora, amellyel a Magyarországon elérhető összes fogyasztási kölcsön feltételeit össze lehet hasonlítani.”

Az MNB felügyeleti szóvivője arra is felhívta a figyelmet, hogy a hitelszerződés aláírása előtt részletesen olvassuk el a feltételeit, ha pedig nem vagyunk teljesen biztosak a döntésben, inkább ne vállaljunk kötelezettséget, ne írjuk alá.

„A kisösszegű fogyasztási hitelek magas kamatokkal, díjakkal, költségekkel járnak, ezeket összefoglaló néven THM-mel, azaz teljes hiteldíjmutatóval jelölik, ezt most már minden reklámban, hirdetésben kötelezően fel kell tüntetni.”

Fülöp Zsuzsanna elmondta, idén a személyi kölcsönök és a folyószámlahitelek költségei némileg csökkentek, az áruhiteleké pedig minimálisan emelkedtek, az átlagos THM-ük 22 százalék körül alakul.

„A hitelkártyák THM-e a legmagasabb, már a jogszabályi plafonhoz közelít, 37-39 százalék között van. Személyi hiteleket azonban már akár 15 százalékos THM mellett is el lehet érni.”

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője hangsúlyozta, a 0 százalékos THM-el kínált, jellemzően áruhitelek esetében arra kell figyelni, hogy az csak akkor igaz,

ha nem esünk késedelembe, nem módosítunk szerződést.

„Arra is érdemes figyelni, hogy ez sokszor csak a legrövidebb választható futamidő esetén működő megoldás. Ha hosszabb futamidőt választanák, jelentősen megugorhatnak a költségek.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×