eur:
393.34
usd:
368.17
bux:
66145.53
2024. április 24. szerda György
Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok győztes elnökjelöltje várakozik egy televíziós műsor felvételére a pozsonyi Grassalkovich-kastély előtt 2019. március 31-én. Caputová jelentős előnnyel nyerte meg az előző nap az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás, második, döntő fordulóját.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szlovák államfő: Ján Kuciaknak igaza volt

Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának harmadik évfordulójára emlékezett Szlovákia. A 2018. február 21-én elkövetett gyilkosság jelentősen átformálta Szlovákia politikai arculatát. Az aktuality.sk oknyomozó újságírójának és jegyesének meggyilkolása utáni események a Fico-kormány leváltásához vezettek. A fiatalokat nagymácsédi otthonukban lőtték agyon.

Három év telt el a tragikus történés óta, amely a szlovák történelem mementójává vált. A 2018-ban elkövetett gyilkosság után tüntetéssorozat indult Szlovákiában, amelyet a Tisztességes Szlovákia mozgalom hívott össze. Ezek voltak az önálló ország 1993 óta íródó történelmének legnagyobb tömegmegmozdulásai. Az egyik pozsonyi demonstráción egyes becslések szerint 40 ezren vettek részt. A fővárosban az 1989-es bársonyos forradalom óta nem vonultak ennyien az utcára.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök Pozsonyban helyezett el virágot és gyújtott mécsest a fiataloknak állított emléktáblánál.

„Az elmúlt hónapok történései megerősítik, hogy

igazak voltak azok a gyanúk, amelyekről a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak írt.

Kezdettől fogva egyértelmű volt, hogy a haláluk nem véletlen, és szorosan összefügg Ján Kuciak oknyomozó munkájával” – fogalmazott az államfő. Zuzana Čaputová kiemelte, „ma már tudjuk és ismerjük a gyilkosság elkövetőinek az arcát, de a szlovákiai igazságszolgáltatáshoz nagyon szükséges, hogy a gyilkosság megrendelőit is elítéljék.

Az elkövetőket, Miroslav Marčeket, valamint a sofőr Szabó Tamást és az összekötő Andruskó Zoltánt jogerősen elítélték, a gyilkosság megrendelésével gyanúsított Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát viszont nem. A Specializált Büntetőbíróság tanácsa nem talált elég bizonyítékot a vádra. Az ügyészi fellebbezés után az ügy jelenleg a Legfelsőbb Bíróságon van.

Igor Matovič kormányfő az évforduló alkalmából a szlovák újságírókat bírálta. A miniszterelnök a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében azt írta, a két kezén meg tudja számolni az olyan újságírókat, mint Ján Kuciak volt. Úgy fogalmazott, három évvel az újságíró-gyilkosság után

itt az ideje a szlovák újságírással kapcsolatos igazság szemébe nézni.

Ugyanakkor szerinte más lehetne a helyzet, ha létrejött volna az általa szorgalmazott alapítvány, mely állami támogatással ösztönözte volna az oknyomozó újságírást, és amely Matovič szerint Kuciakhoz hasonló oknyomozó újságírók százait eredményezte volna.

„Máig nem értem az újságírói közösség elutasító hozzáállását” – jegyezte meg a kormányfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×