eur:
394.46
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Fico bekeményít

Fico bekeményít

„Soha nem adok engedélyt arra, hogy a szlovák kormány ratifikálja az isztambuli egyezményt, amíg azt nem hozzák teljes összhangba a szlovák alkotmánnyal, amely kimondja, hogy a házasság egy férfi és egy nő köteléke” – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök, a nőket érő és a családon belüli erőszak elleni fellépésért küzdő nemzetközi megállapodásra utalva.

98 százalékban jónak tartja, mégsem hajlandó a nők elleni erőszak védelme érdekében született isztambuli egyezmény ratifikációjának kezdeményezésére Robert Fico. A kormányfő szerint a dokumentum egyes részei összeegyeztethetetlenek a szlovák alaptörvénnyel, ezért amíg ő lesz a miniszterelnök, nem fogja kezdeményezni az egyezmény ratifikációját.

Kijelentését azzal indokolta, hogy az egyezménynek van olyan része, amely társadalmi nemről beszél a férfiak és a nők hagyományos szerepének megszüntetésével összefüggésben, ezzel kapcsolatban pedig kétségei vannak. Emlékeztetett: a szlovák parlamentben annak idején jelentős többséggel hagyták jóvá a házasság védelméről szóló alkotmánymódosítást, amely kimondja, hogy a házasság egy férfi és egy nő köteléke, s e mögött a döntés mögött ma is ott állnak.

A jelentős részben a nők elleni erőszak megelőzéséről szóló, de több vitatott részt is tartalmazó isztambuli egyezményt még 2011-ben írta alá Szlovákia, Iveta Radičová kormányzása idején. A dokumentumot azóta sem ratifikálták. Fico szerint emiatt semmilyen szankció nem fenyegeti Szlovákiát. Hozzátette: az egyezménnyel Európa védekezhet a migrációval érkező veszélyekkel szemben, de nem fogadhat el olyan intézkedéseket, amelyek ellentétesek az egyes tagállamok polgárainak meggyőződésével és érzéseivel. 

Ficóval a szlovák kormánykoalíció másik két pártja, az Szlovák Nemzeti Párt és s Híd is egyetért, sőt, az SNS az egyezmény ratifikálásának elutasításán túlmenően lépéseket tesz annak érdekében, hogy Szlovákia lépjen ki az egyezményből. A kormánykoalíció számára elsősorban azok a passzusok elfogadhatatlanok, amelyek a nemek közötti egyenlőségről, illetve a férfiak és nők családban betöltött, tradicionális szerepeinek, mint sztereotípiáknak az eltörléséről szólnak. A történelmi egyházak vezetői ugyancsak azt kérik a kormánytól, hogy Szlovákia vonja vissza az isztambuli egyezmény támogatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×