eur:
393.84
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

"Képmutatással" vádolja a Nyugatot a haditudósító

A Nyugat nem fog semmit tenni a Damaszkusz mellett fekvő kelet-gútai civilek kimentéséért – írja egy veterán brit haditudósító, aki szerint éveken át látták el fegyverekkel az iszlamista ellenzéket, de most nem akarnak velük tűzszüneti tárgyalásokat folytatni.

Robert Fisk, az Independent című brit lapnak a közel-keleti háborúkat többször megjárt veterán tudósítója képmutatással vádolja a nyugatot a kelet-gútai ostrom kapcsán elhangzó bírálatok miatt.

A Damaszkuszhoz közeli területről borzalmas emberi szenvedésről érkeznek videók és Aszad szíriai elnök rezsimjét, valamint orosz szövetségesét vádolják azzal, hogy háborús bűntetteket követ el.

Fisk ostorozza azokat, akik szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyzése, hogy „tapasztalatot meríthetünk Aleppóból”, arra utal, hogy Aszad és szövetségesei el akarják pusztítani Kelet-Gútát.

Szerinte ugyanis a Nyugat nem hajlandó tárgyalni azokkal a hol ellenzékinek, hol dzsihadista szélsőségesnek nevezett harcosokkal, akik most a Damaszkusz-közeli térségbe zsúfolódtak össze. Mindeközben a rezsim és az oroszok hónapokon át tárgyaltak a kelet-aleppói lázadókkal, hogy megszervezzék a civilek és a könnyűfegyvereiket megtartó harcosok távozását.

Fisk azt is felveti, hogy nyugaton szinte tabutéma azt említeni, hogy az egykori al-Kaidával szimpatizáló és magát Al-Nuszra frontból Dzsais Al-Iszlamnak átnevező iszlamista csoport „emberi pajzsként” használhatja a térségben élő civil lakosokat.

A civilek szenvedését és a mészárlást nem lehet kétségbe vonni.

Viszont nincsenek az ostromzónában nyugati riporterek, mert – ezt nem szoktuk mondani – „Gúta védői levágnák a fejünket, ha be mernénk lépni” - írja.

Azt is furcsának tartja, hogy a körzetből érkező videókon egyetlen fegyverest sem látni. A sebesült és halott gyerekekről készült, részben kitakart képekről nem kell azt gondolni, hogy hamisak lennének, de a videók nem mondják el az igazságot, mert „nem látjuk és nem is fogjuk látni a Nuszra-harcosokat”.

Fisk megjegyzi, hogy a Kelet-Aleppóról szóló filmanyag is hasonló módon hiányos volt. „Egyetlen kocka sem ismerte el, hogy ezek a fegyveresek léteznek... a civilek szenvedéseiről szóló saját kommentárjainkban egyszer találtam említést róluk” – fogalmaz kissé túlozva – mert néha-néha a hírfolyamokban felhangzik a dzsihadista szervezetek neve.

„Ki ölt meg 6 civilt és sebesített meg 28 embert Damaszkuszban egy aknatámadással?” – teszi fel a kérdést, arra utalva, hogy akárcsak Kelet-Aleppo esetében, a nyugati média kerüli a kellemetlen témát: a kormányoldalon élőket is terrorizálják a másik oldalról.

Fisk megjegyzi: ez persze néhány ember az ostromzóna többszáz halottjához képest, de fontos lenne megemlíteni, mert így lehet majd párbeszédet kezdeni és helyreállítani a tűzszünetet a felek között.

Közben tovább bírálja a nyugati hatalmakat: „Hogyan panaszkodhatunk, amikor mi nem vagyunk hajlandók szóba állni Aszad iszlamista ellenzékével és akár orosz segítséggel fegyvernyugvást elérni? Éveken át adtunk fegyvert nekik, de nem. Inkább egyre képmutatóbb módon felháborodunk”. A valóság az, hogy az ostrom addig tart majd, amíg Gúta meg nem adja magát vagy ki nem ürítik – írja a haditudósító.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×