eur:
393.87
usd:
364.75
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Megcélozta Szlovákiát a külföldi munkaerő

Megcélozta Szlovákiát a külföldi munkaerő

Szlovákiában tavaly óta harmadával nőtt azok száma, akik külföldiként lakhelykérelemmel fordultak az illetékes hivatalokhoz. A munkavállaláshoz szükséges ideiglenes lakhelykérelmet legtöbbször ukránoknak és szerbeknek adják meg. Az idegenrendészet illetékesei szerint a jelenség tovább folytatódik, de semmiképpen sem tolerálják majd az illegális munkát.

Az illegális munka legutóbbi esetére a múlt héten, Kassán volt példa. Egy építkezésen 38 moldáviai és 24 ukrán feketemunkást értek tetten. Az alkalmazók ellen bűnvádi eljárást indított a rendőrség, akik kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak, ha a bíróság bűnösnek találja őket. „A tetten ért illegális munkavállalókat kiutasítottuk az országból. Néhány napon belül, miután elintézték az ilyenkor szükséges adminisztratív kötelezettségeket, elhagyják Szlovákiát” – mondta Robert Gucký, a Határvédelmi és Idegenrendészeti Hatóság igazgatóhelyettese, hozzátéve, hogy ezeknek a külföldieknek egy évig tilos a schengeni területre való belépés. 

Az Idegenrendészeti Hatóság tavaly 340 ilyen ellenőrzést végzett. Tekintettel az ideiglenes lakhelykérelmek számának emelkedésére, a hatóság

áprilistól intenzívebben ellenőrzi majd a munkahelyeket illegális munkavállalók után kutatva.

„Csak az utolsó időszakban 33,6 százalékkal növeltük az ellenőrzések számát” – tájékoztatott Ladislav Csémi, a Határvédelmi és Idegenrendészeti Hatóság főigazgatója. 

A szlovák autóipar képviselői így is

elégedetlenek az idegenrendészettel, amiért túl sokáig tart a kérvények elbírálása.

Már az állam és a hatóságok sem tagadják, hogy az országban jelentősen bővülő autóipari termelés miatt elkerülhetetlen a külföldi munkaerő befogadása. Az autógyártóknak több ezer alkalmazottra van szükségük, a szabad helyeket pedig a hazai állástalanokkal már nem tudják betölteni. 

Májustól jogszabálymódosítás is kíséri majd a külföldi munkavállalók hivatalos ügyintézését. A kormány szeretné gyorsabbá tenni az ideiglenes lakhelykérelmek odaítélésének adminisztratív folyamatát. 

Csak januárban 7715 harmadik országbeli állampolgár kapott munkavállalási engedélyt Szlovákiában. Bár egyes vélemények szerint már most is túl sok külföldi dolgozik az országban, az uniós tagállamokban már százezres méreteket ölt a harmadik országból érkező vendégmunkások száma. Csehországba 2015-től például 122 ezer ukrán vendégmunkás érkezett.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×