eur:
394.77
usd:
370.68
bux:
65478.26
2024. április 19. péntek Emma
Rakétát, sportkocsit és könyveket lőtt ki az űrbe Elon Musk

Rakétát, sportkocsit és könyveket lőtt ki az űrbe Elon Musk

Az űrkorszak új fejezetének nevezik a SpaceX magáncég legújabb űrrakétájának kilövését. A Falcon Heavy névre keresztelt jármű Elon Musk technológiai milliárdos, a Tesla tulajdonosának büszkesége, amely magával is vitte a cég egyik autóját.

Erre eddig nem volt példa: nem egy állam, mint nagyhatalom, hanem egy nagy befolyással rendelkező cég tesztelt olyan rakétát, amely akár hosszú űrutazásra is alkalmas lehet.

A csúcstechnológiai fejlesztésekben élen járó Elon Musk milliárdos SpaceX cégének Falcon Heavy rakétája a maga nemében a legjobb hatásfokú hordozóeszköz. Egy korábban már kipróbált rakétatípusból (Falcon 9) hármat kapcsoltak egybe. A majdnem 70 méter magas űreszköz, ha beválik, a jövőben képes lesz majd 70 tonna hasznos terhet Föld körüli pályára állítani, míg a magasabb, geostacionárius pályára 22,2 tonna tömegű terhet vihet magával.

Musk reményei szerint

ugyanezzel a rakétával embereket vihetnek ismét a Holdra, sőt, talán a Marsra is.

Két gyorsítórakéta épségben visszajutott a földre, hogy később újra felhasználhassák őket. Elon Musk később megerősítette, hogy a harmadikban nem maradt elég üzemanyag a landolás végrehajtásához, a rakéta végül becsapódott az óceánba a drónhajó közelében.

A Falcon Heavyt a floridai Cape Canaveral űrközpontból indították, onnan, ahonnan 50 éve indult az első Apolló Hold-misszió.

Musk egy mesteri médiafogással egy Tesla autót, egy meggypiros Roadstert is felküldött az űrbe a rakétán, benne egy szkafandert viselő bábuval. A sportkocsi – kissé költőien fogalmazva – akár az idők végezetéig lebeghet a Nap körül.

A Falconon „utaztak” emellett Isaac Asimov, a „robotika törvényeit” megalkotó tudományos-fantaszikus író munkái, és egy emléktábla, belegravírozva a SpaceX projektjében résztvevő 6000 ember nevével.

Azt követően, hogy a szállítmányt szabadjára engedte, a közel 30 különböző hajtóművel mozgatott rakéta visszatért a Földre. Mint kommentátorok megjegyzik: ez különösen fontos eleme a SpaceX terveinek – a cél az, hogy újra felhasználják a rakétákat és ezáltal drasztikusan lenyomják a missziók költségeit.

A cég dolgozói üdvrivalgással fogadták a sikeres kilövést, és annyira hangosak voltak, hogy elnyomták az alkalomból az űrreptéren bejátszott David Bowie számot, az Élet a Marson című dalt is.

Úgy tűnik, a terv a korábbi kedvezőtlen körülmények ellenére megvalósult. Előzőleg késleltetni kellett a fellövést az erős szelek miatt, egészen addig, hogy már csak 15 percig maradt nyitva az az „ablak”, amikor az űrbe tudták juttatni a rakétát.

Musk és dolgozói hatalmas eredményt értek el, de a Falcon Heavy mégsem az űrkutatás legerősebb rakétája – a megtisztelő cím még mindig az amerikai Saturn V rakétáé, amely annak idején a Holdig repítette az asztronautákat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×