eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kereskedemi háború folyik az USA ellen, jöhet a további büntetés

"Kereskedemi háború folyik az USA ellen", jöhet a további büntetés

Minden egyes nap kereskedelmi háború folyik az Egyesült Államok ellen, ezért Washington további védővámokkal vághat vissza a világnak – erre utalt a vavosi Világgazdasági Fórumra érkezett amerikai kereskedelmi miniszter. Korábban azonban épp Donald Trump elnök mondta azt, hogy nem lesz kereskedelmi háború.

„Minden nap kereskedelmi háborúk folynak.

És sajnos minden egyes nap vannak felek, amelyek megsértik a szabályokat és jogtalan előnyhöz akarnak jutni. A különbség annyi, hogy az amerikai csapatok most megállítják az ostromot” – így fogalmazott az Egyesült Államok milliárdos kereskedelmi minisztere, Wilbur Smith.

A magasrangú képviselő a davosi Világgazdasági Fórumon fejtette ki a Trump-kormányzat nézeteit. A stáb üzenete: Amerika már régóta szenvedő alanya a külvilág szabadkereskedelemnek álcázott, de az egyes országok önös érdekeit szolgáló praktikáinak.

Ross tagadta, hogy hazája az elzárkózást választaná, annak ellenére, hogy a Fehér Ház az eltelt egy évben 84 különböző kereskedelmi szabályozást és szankciót vezetett be.

„Több szankciót a kereskedelmi partnereink nem megfelelő viselkedése provokált ki... sok ország jó a szabadkereskedelmi retorikában, de valójában a protekcionizmus szélsőséges formáját alkalmazza. Az elnök számára ez gond, és eltökélte, hogy kezeli a problémát” – fejtegette.

A héten Washington büntetővámokkal sújtotta a külföldi napelemgyártókat, valamint a kínai és koreai mosógépgyártókat. A Whirlpool amerikai cég már régóta panaszkodott, hogy a kínai és dél-koreai kormány igazságtalan módon, az amerikaiaknak kárt csinálva, államilag támogatja saját gyártóit, azzal, hogy mesterséges alacsonyan tartják a nemzeti valuták árfolyamait.

Az első számú rendbontó az amerikaiak szemében Hszi Csin-ping kínai elnök, de szerepel a listán Narendra Modi indiai államfő és az európai politikai elit több vezetője is, akik Washington szerint a valutaárfolyam manipulálásával, rejtett korlátozásokkal és az adók eltorzításával ártanak Amerikának – jegyzi meg a Telegraph brit lap.

Az újság hozzáteszi, hogy az Egyesült Államok csatát vesztett, amikor 11 ország a héten felélesztette a Csendes-óceáni Kereskedelmi Partnerséget (TPP) – a „főkolomposok” közt voltak olyan hagyományos amerikai szövetségesek, mint Ausztrália, Japán és Kanada.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter közben azzal üzent a versenytársaknak, hogy szokatlan módon arra utalt:

nem baj, ha gyengül a dollár, mert az kereskedelmi lehetőségeket ad az amerikai exportőröknek.

Ezek után az amerikai valuta három éve nem látott árfolyamvesztést produkált az euróval szemben.

A pénzpiacok azt gyanítják, hogy a Trump-kormányzat alacsony szinten akarja tartani a dollárt, hogy ezzel ellensúlyozza azt, hogy az amerikai adóreform után a külföldön tartott bevételt hazavihetik az amerikai cégek.

Közben Ross retorikája szembemegy főnöke, Donald Trump szavaival. Az elnök a védővámok aláírásakor azt mondta: „nem lesz kereskedelmi háború”. Kérdés, hogy mivel áll majd a globális üzleti és politikai elit elé, amikor pénteken beszédet mond Davosban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×