eur:
395.5
usd:
366.66
bux:
65459.02
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Óriási hiány, veszélyben az uniós nyugdíjak

Óriási hiány, veszélyben az uniós nyugdíjak

Az Európai Parlament tagjainak nyugdíjellátása bizonytalanná vált, miután az erre a célra létesített pénzalapból legalább 326 millió euró hiányzik. A Die Welt című napilap értesülése szerint a hiány a nyugdíjalap hanyag kezelésére vezethető vissza, és ez még abban az időben történt, amikor Martin Schulz volt az Európai Parlament elnöke.

A német Szociáldemokrata Párt jelenlegi elnöke, Martin Schulz 2012 és 2017 között állt az Európai Parlament élén. Miután a múlt év elején megvált tisztségétől, felmerült vele szemben a nepotizmus vádja, ezt azonban sikerült tisztáznia, de továbbra is tartotta magát az a gyanú, hogy hanyagul kezelte a parlament pénzügyeit.

A jelek szerint ez most további táptalajt kapott azzal a Brüsszelből származó jelentéssel, amely szerint az Európai Parlament nyugdíjpénztárában több mint 300 millió euró hiány mutatkozik. A 2009 júliusa óta hatályban lévő egységes képviselői szabályzat alapján a képviselők 63 éves koruk után öregségi nyugellátásra jogosultak. A nyugdíj összege minden képviselőként töltött évben keresett fizetés 3,5 százaléka, de összesen nem több mint 70 százaléka.

Mivel az európai parlamenti képviselők havi bruttó fizetése 8 484,05 euró (2,6 millió forint), ez óriási terhet rótt az Európai Unió költségvetésére. Ezt maguk a képviselők is helytelenítették, azonban az ellenőrző testület kifogásait az elmúlt években Martin Schulz egyszerűen figyelmen kívül hagyta, így történhetett, hogy a pénzalapban mutatkozó hiány az elmúlt években egyre dagadt, és

mára már elérte a 326 millió eurót (1,01 milliárd forint).

A Die Welt című napilap az Európai Parlament költségvetési elnökét, a német Inge Grässlt idézve jelenti, a téma Martin Schulz idején ismételten viták tárgyát képezte, de döntés nem született, így a hiányt most a tagállamoknak kell kipótolniuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×