eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nem egyértelmű, ki lesz Csehország új elnöke

Nem egyértelmű, ki lesz Csehország új elnöke

Az összes voks összeszámlálása alapján Miloš Zeman jelenlegi államfő és Jiří Drahoš, a Cseh Tudományos Akadémia volt elnöke jutott be a cseh elnökválasztás második fordulójába. Miloš Zeman mintegy 38,5 százalékot, Jiří Drahoš pedig mintegy 26,5 százalékot kapott. Hogy ki lesz a végső befutó, az senki számára sem egyértelmű Csehországban.

Barátaim, sikerült! – ezekkel a szavakkal köszönte meg a cseh elnökválasztás második fordulójába bejutott Jiří Drahoš a rá szavazók bizalmát. A Cseh Tudományos Akadémia volt elnöke jó szereplése nem számít meglepetésnek, a választások előtti felmérések is azzal az eredménnyel számoltak, hogy ő lesz Miloš Zeman jelenlegi elnök kihívója a második körben.

Az elért eredményt mind Zeman, mind Drahoš sikernek könyvelte el. A jelenlegi elnök arra kérte az őt támogatókat, hogy két hét múlva is járuljanak az urnákhoz. Zemannál a választási eredmények utáni értékelésen csak a sajtó képviselői voltak jelen. A tájékoztatón magáról kijelentette, hogy még mindig fiatal, és tele van erővel és energiával. Azt is elmondta, a második kör előtt szívesen kiáll egy vagy két televíziós vitára ellenjelöltjével.

Jiří Drahoš sajtótájékoztatója nyilvános volt. Az akadémia volt elnöke az újságírók és az őt támogatók gyűrűjében elmondta, bebizonyosodott, hogy Csehországban nagyon sok ember változást szeretne.

„Miloš Zeman legyőzhető. Most újabb országjárásra indulok, hogy meggyőzzem a bizonytalanokat és a kételkedőket”

– tette hozzá Drahoš. Azt mondta: számára nagy példa Andrej Kiska esete, aki a legutóbbi szlovákiai elnökválasztáson legyőzte a jóval nagyobb politikai tapasztalatokkal bíró Robert Fico kormányfőt. 

A szlovák miniszterelnök a választások eredményét csak szűkszavúan kommentálta. A TA3 hírtelevízió vasárnapi vitaműsorában brutálisan intelligens embernek nevezte Miloš Zemant, de az eredményt nem véleményezte. Fico azt szeretné, ha az új cseh elnökkel is barátságos kapcsolatot lehetne fenntartani. 

Elemzők úgy látják, hogy a második fordulóban Miloš Zemant inkább a baloldali és az erősebben nemzeti érzelmű szavazók fogják választani, míg Jiří Drahošt a jobboldal. Andrej Babiš cseh kormányfő megerősítette, hogy ő újra Zeman mellé áll, ám hangsúlyozta, hogy az elnöknek, ha sikerül újráznia, meg kellene szabadulnia jelenlegi tanácsadóitól, és határozottabb álláspontra kell helyezkednie Csehország külpolitikáját illetően. „Ha sikerrel zárja a második kört, egyértelműen ki kell jelentenie, hogy Csehországot nem akarja Oroszország és Kína felé irányítani” – jegyezte meg Babiš. 

Az első fordulóban vesztes hét jelölt közül négy felszólította híveit, hogy a második fordulóban Drahošra szavazzanak, míg egy jelölt Zeman támogatását javasolta. A prágai sajtó szerint, ha a választók hallgatnak rájuk, akkor Jiří Drahoš lehet Csehország új köztársasági elnöke. Jelenleg ezt tarják valószínűbbnek a fogadóirodák is, amelyek Drahoš győzelmére e pillanatban 1,6 szeres, míg Zeman újraválasztására 2,2 szeres pénzt fizetnek. A cseh elnökválasztás második fordulóját január 26-én és 27-én tartják.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×