eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nem mindenkinek tetszik Orbán Viktor meghívása

Nem mindenkinek tetszik Orbán Viktor meghívása

A kisebbik német kereszténypárt, a kizárólag Bajorországban működő Keresztényszociális Unió (CSU) vezetői és a berlini törvényhozásba beválasztott képviselői a hét második felében háromnapos tanácskozásra ülnek össze a Münchentől keletre fekvő Kirchseeon kolostorában, hogy megvitassák, milyen álláspontot foglaljanak el a kormányalakítási tárgyalásokon, és miként alakítsák a párt Európa-politikáját. Előadónak többek között meghívták Orbán Viktor miniszterelnököt, de ezt a döntést több CSU-politikus élesen bírálta.

Wolfgang Stefinger szerencsétlen jeladásnak nevezte Orbán Viktor meghívását Kirchseeonba. A keresztényszociális képviselő szerint ami pártja Európa-politikáját illeti, a magyar miniszterelnök távolról sem megbízható partnere Bajorországnak, ezért ha már Horst Seehofer kormányfő kezdeményezésére Orbán Viktor kifejti véleményét Kirchseeonban, a jelenlévőknek nem szabad majd fukarkodniuk kényes kérdések feltételével sem.

Wolfgang Stefinger szerint egy olyan időpontban, amikor a két kereszténypártnak sikerült kompromisszumra jutni a menekültkérdésben, elhibázott lépés a kancellár menekültpolitikáját ostorozó magyar miniszterelnök meghívása.

A Münchner Merkur című napilap értesülése szerint azonban a nemrég hivatalba lépett osztrák kancellár, Sebastian Kurz is meghívást kapott Európával kapcsolatos álláspontjának kifejtésére, holott róla is köztudott, hogy távolról sem osztja Angela Merkel véleményét. Orbán és Kurz tervezett jelenlétét a bajor tartományi képviselőház ellenzéki pártjai is élesen bírálták, rámutatva arra, hogy ha a tartományban kormányon lévő Keresztényszociális Uniónak valóban szívügye lenne az európai egyesülés folyamatának aktív támogatása, a francia elnököt, Emmanuel Macront hívta volna meg Kirchseeonba.

A három napra tervezett tanácskozáson szó lesz még az ukrajnai válság megoldásának előmozdításáról, ezért meghívták Vitalij Klicskót, Kijev polgármesterét, hogy első kézből tájékozódjanak a patthelyzetről. Napirendi pont lesz még Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból, amiről a londoni kormány gazdasági minisztere tart előadást.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×