eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Már a nőktől is tart a terrorelhárítás

Már a nőktől is tart a terrorelhárítás

Németországban fokozatosan nők veszik át a terrorizmus miatt börtönbe került férfi rokonaik szerepét, és családjukon belül, valamint az internet révén terjesztik a szalafista propagandát. A szalafizmus szó szerint értelmezi a Koránt, a demokratikus államrend helyett az iszlám törvénykezés, a saría bevezetését követeli, és ennek érdekében erőszaktól sem riad vissza. A belügyi szervek csupán Észak-Rajna-Vesztfália tartományban 40 olyan nőt tartanak megfigyelés alatt, akik szalafista sejteket hoztak létre szélsőséges nézeteik terjesztésére.

Berlinben az állambiztonsági hivatal immár több mint 10 ezer szalafistát tart nyilván. Számuk az elmúlt évtized során háromszorosára emelkedett, amiből a hatóságok arra következtetnek, hogy az iszlám hívők körében a szalafista irányzat terjed a leglendületesebben. Az állambiztonsági hivatal észak-rajna-vesztfáliai vezetője, Burkhard Freier hangsúlyozta, hogy nem minden szalafista terrorista, de valamennyi dzsihádista merényletet Európában szalafisták követtek el.

A Franfkurter Allgemeine Zeitungnak adott nyilatkozatában Freier elmondta azt is, hogy egy ideje mind több nő veszi át a szalafista elvek terjesztését, amihez kiváló eszközt biztosít az internet, mert így gyakorlatilag irányításuk alatt Németország-szerte sejteket hoznak létre, és követőiket a gyerekneveléstől kezdve az úgynevezett hitetlenek elleni uszításig bőséges tanácsokkal látják el.

Miután a hatóságok betiltották a Korán forgalmas helyeken történő ingyenes osztogatását, a szalafisták most a háttérből terjesztik elveiket, és ezen a téren egyre nagyobb szerephez jutnak azok a – jelek szerint – mindenre elszánt nők, akiknek férje az Iszlám Állam harcosaként esett el, vagy terrorizmus miatt került német börtönbe.

Mint Burkhard Freier is említette, a szélsőséges propaganda jórészt a felnövekvő nemzedéket igyekszik bűvkörébe vonni, és ebből a szempontból igencsak komoly veszélyt jelentenek Németország biztonsága szempontjából azoknak a menekülteknek a gyermekei, akik – ha csak átmenetileg is – az Iszlám Állam által terjesztett métely befolyása alá kerültek.

Az állambiztonsági hivatal hamburgi vezetője, Torsten Voss, a Die Zeit című újságnak kifejtette, hogy ezeket a fiatalokat harcosoknak próbálták nevelni, ami idővel komoly kihívást jelent a német társadalomra. Voss aggasztó példaként több olyan terrorcselekményt, illetve merényletkísérletet említett, amelyet kiskorúak követtek el. Hangsúlyozta azt is, hogy ez ilyen erőszak megakadályozása nem lehet csupán a biztonsági szervek feladata, hanem szükség van a szociális intézmények aktív bekapcsolására is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×