Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tovább erősödhet a Volkswagen Szlovákiában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Új üzem építését tervezi a Porsche a szlovákiai Pöstyénben. A német autógyár olyan üzemet kíván létrehozni, amely villamos autók számára gyárt majd alkatrészeket. A közelmúltban már meg is vásárolták azt a húszhektáros földterületet, ahol a gyártócsarnok felépülhet. Ha a projekt megvalósul, még erősebb lesz a Volkswagen-konszern eddig is jelentős szlovákiai jelenléte.

A német autógyártó leányvállalata, a Porsche Werkzeugbau a D1-es autópálya mellett vásárolta meg az üzem felépítésére alkalmas földterületet. A Porsche már a pöstyéni repülőtér felé is jelezte, hogy a légi szállítás lebonyolításához igényt tartanának a repülőtér nyújtotta szolgáltatásokra.

Az eddig közölt információk szerint az üzemben villanyautókhoz használt alkatrészeket fognak gyártani, melyekre már a közeli jövőben szüksége lesz a sportautómárkának.

Az új gyár természetesen új munkahelyeket is teremt. Az azonban egyelőre nem ismert, hány embert alkalmaznak majd az üzemben. Az egész beruházást a szlovák befektetési és kereskedelmi fejlesztési ügynökségen, a SARIO-n keresztül bonyolítják le. Simona Čerešníková, a SARIO szóvivője ezzel kapcsolatban csupán annyit mondott, hogy amíg a német befektető nem indítja el a projektet, addig nem áll módjában részletes információkat közölni.

A Porsche Werkzeugbaunak Szlovákiában a pöstyéni már a második gyártócsarnoka lenne. Az első Máriatölgyesen áll, ahol 170 embert alkalmaznak. Abban a gyárban karosszériagyártáshoz szükséges öntőeszközöket készítenek.

A Porsche nagy terepjárója, a Cayenne szeptember óta a pozsonyi Volkswagen gyár egyik terméke, ám a német autóóriás a jövőben szeretne nagy hangsúlyt fektetni az elektromosautó gyártásra is. Mindezt szintén Szlovákiában. A villanyautók gyártásából már csak azért sem kíván kimaradni a Porsche, mert nemrég a PSA Group kötelékébe tartozó Peugeot is bejelentette, hogy ilyen gépkocsik gyártását tervezi a nagyszombati üzemében. A kínai Zhi Dou pedig szintén egy hónapja adta közre, hogy telephelyet keres magának Közép-Európában. Az ugyancsak elektronos autókat gyártó kínaiak terve, hogy 2020-ban megkezdjék a gyártást. Beruházásuk értéke eléri a 400 millió eurót. Havi háromezer elektromos autóra kiterjedő kapacitással dolgoznának, és nagyságrendileg 500 alkalmazottat vennének fel.