eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egy darabig biztos nem foglalkoztatja a Hidat a kettős állampolgárság ügye

A Bugár Béla vezette Híd a 2020-ig tartó választási ciklusban már nem próbálkozik meg az állampolgársági törvény módosításával. A pártelnök a párt Országos Tanácsának hétvégi ülése után bejelentette, A Híd a Fico- kormány tagjaként azokra a feladatokra összpontosít, amelyek a választási programjából a kormányprogramba kerültek. A kettős állampolgárságról szóló törvény pedig nincs ezek között.

Szlovákiában az első Fico-kormány által 2010-ben elfogadott, vitatott állampolgársági törvény eddig 2000 embert fosztott meg szlovák útlevelétől. A pozsonyi parlament a magyar állampolgársági törvényre reagálva fogadta el a törvényt, amely tiltja a kettős állampolgárságot a szlovák állampolgárok számára. A jogszabály értelmében elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát.

A legutóbb közzétett szeptemberi hivatalos adatok szerint 2010 óta 97-en váltak magyar állampolgárokká, és vesztették el ezáltal szlovák állampolgárságukat.

Bugár Béla a Híd Országos Tanácsának hétvégi ülése után jelentette be, hogy ebben a ciklusban már nem terjesztik be a sokat vitatott jogszabály módosítását. A pártelnök az állampolgársági törvény megváltoztatásának kérdését azután hozta elő, miután Robert Fico miniszterelnök egyik leghangosabb bírálója, Igor Matovič azt nyilatkozta, hogy szorosabb köteléket képzel el a Magyar Közösség Pártjával, és élesen bírálta a Hidat. Bugár Béla úgy véli, hogy Matovič éppen ezen a törvényen keresztül, amelyet korábban maga is megvétózott, tudná bebizonyítani a szlovákiai magyarok és új partnere, az MKP irányában újonnan kialakult pozitív viszonyát.

A szlovák belügyminisztérium már korábban jelezte, hogy a diszkrimináló jogi norma megváltoztatásán dolgozik, azonban ezt nem terjesztették elő, és nem tervezik a jövőbeni előterjesztést sem. 2015-ben valamelyest enyhítettek a törvényen: visszakérheti szlovák állampolgárságát az, aki a másik felvételekor lakhellyel rendelkezett az adott országban. Ez alapján eddig 405-en igényelték vissza állampolgárságukat, közülük 312-en jártak sikerrel, köztük öt magyar állampolgár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×