eur:
395.44
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Brutálisan torolták meg az exelnök árulását

Brutálisan torolták meg az exelnök árulását

A szövetségeseivel szembefordult volt jemeni elnök halála után a szaúdi légierő felújította a főváros, Szana bombázását. Ali Abdullah Szaleh volt elnök megölése nyomán a szaúdiak még keményebb fellépéssel próbálhatnak véget vetni a három éve folyó polgárháborúnak. A válságban több ezren haltak meg és még többen szenvednek kolerától.

Ismét bombázta a jemeni fővárost a szaúdi légierő, miután a kaotikus polgárháború egyik brutális fejezetében, volt szövetségesei végeztek az egykori jemeni elnökkel.

Ali Abdullah Szaleh azzal provokálta ki alkalmi szövetségesei, az ország irányításában nagyobb részt követelő, sííta hútik bosszúját, hogy szombaton közölte: hátat fordít nekik és átáll az addigi közös ellenség, a Szaúdi-Arábia által vezetett koalíció és azáltal támogatott törvényes kormány oldalára.

A három éve tartó jemeni konfliktus a „világ elfelejtett háborúja”, pedig mérhetetlen emberi szenvedést okozott és a nemzetközi hajózási útvonalak közelében egy bukott állam veszélyét hordozza magában. Legkevesebb 14 ezren haltak meg, 1 millió ember betegedett meg kolerában és 3 millióan menekültek el. Szaleh döntése nyomán a múlt hét óta ismét heves harcok folynak Szanában, ahol már közel kétszáz ember halt meg.

Az országát három évtizeden át vezető nagy politikai manőverező Szaleh két éve paktált le korábbi ellenségeivel, az Öböl-országok szerint Iránhoz húzó hútikkal, akik azt sérelmezték, hogy az ország föderatív alkotmánya természeti kincsekben szegény és tengeri kijárattal nem rendelkező területet adott volna nekik. Azért választotta őket, mert a korábbi, demokratikus változásokat követelő tüntetések után megfosztották hatalmától.

A hútik 2015-ben lerohanták a fővárost, amire válaszul a törvényes elnököt támogatva szembeszállt velük a Szaúd-Arábia vezette koalíció. A szaúdiak bombázásai – a felrobbantott mecsetek, kórházak és a blokádjuk miatt kitört betegségek és éhezés – elterelte a figyelmet a hútik kegyetlenkedéseiről.

Szaleh ex-elnök szombaton végül közölte: a hútik helyett a szaúdiak oldalán harcolva próbálja lezárni a háborút. Volt szövetségesei azonban kegyetlenül megtorolták pálfordulását.

Először az otthonát rombolták le, majd utolérték a fővárosból menekülő vezető konvoját és szinte mindenkivel végeztek, akit a kocsikban találtak. A Szaleh holttestét mutató videójukat pedig pillanatok alatt világgá repítették a közösségi médiumok.

Mint a Financial Times korábban megjegyezte, Szaleh 'árulását' az előzte meg, hogy a szaúdiak fő szövetségese a koalícióban, az Egyesült Arab Emírségek titkos tárgyalásokat folytatott az akkor még húti-párt ex-elnökkel arról, hogy fordítson hátat a lázadóknak.

A befolyásos vezető halála ellenére a Szaleh-klán továbbra is megkerülhetetlen tényező Jemenben és most előfordulhat, hogy a szaúdiak alkut kötnek velük, hogy meggyengítsék a hútikat, akiket ugyan kiszorítottak Jemen déli területeinek nagy részéről, de akiknek északi erősségeit nem tudják felszámolni.

Elemzők szerint a szaúdiak most már úgy érzik: levehetik a kesztyűt és mindent bevetnek, hogy legyőzzék a hútikat.

Mint a CNN megjegyzi, Jemen még mindig felfegyverzett törzsi közösségek kaleidoszkópja, miközben a helyzetet tovább komplikálja az Al-Kaida és az Iszlám Állam jelenléte. Utóbbiak a szunnita lakosságnak a sííta hútikkal szembeni félelmeit használhatják ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Ezt követően az amerikai tőzsdék emelkedéssel próbálkoznak a Dow vezetésével. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×