eur:
394.25
usd:
365.1
bux:
65463.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Leleplezték a jeti legendáját

Leleplezték a jeti legendáját

Vége a jeti legendának? Amerikai tudósok DNS-vizsgálatnak vetettek alá a Himalájában talált hajszálakat és fogakat, amelyek egyesek szerint a rejtélyes hegyi lénytől származnak. Eredményeik arra utalnak, hogy nincs ok rettegni a szőrös emberszabású lénytől.

Hatalmas, szőrös, emberszabású valami – a legenda így írja le a hegyi pásztorokat, vándorokat és alpinistákat rettegésben tartó jetit, amelynek létezését eddig állítólagos hatalmas lábnyomával bizonyítottak a legenda hívői.

Kutatók azonban most lerántották a leplet a bundás rémről. Kilenc állítólagos jeti maradványt vetettek alá DNS-vizsgálatnak, köztük egy kitömött figurából származó szőrt és fogakat.

Az eredmény: a legtöbb “maradvány” medvéktől és kutyáktól származik.

“Mindez azt bizonyítja, hogy a modern tudomány szembeszállhat a rejtélyekkel és megoldatlan kérdésekkel” – mondta Carlotte Lindqvist, az amerikai Buffalo Egyetem medvegenóm szakértője és a témában írt szakcikk társszerzője.

A tudósoknak ugyanakkor nem volt könnyű dolguk. Más kutatók állítólagos jeti mintái néha ismeretlen himalájai állatokra utaltak. Az egyik feltételezés szerint ezek egy ismeretlen, a jegesmedve és a barnamedve kereszteződéséből született vadtól származnak.

Lindqvist csapata ebben kételkedett, és azt mondta: nem volt elég rendelkezésre álló adat ahhoz, hogy kizárjanak egy sokkal egyszerűbb magyarázatot.

Hozzájutottak kilenc mintához, amelyet egy jeti-dokumentumfilmet forgató stábtól szereztek. Ezek egy része kolostorokban őrzött, mumifikálódott állatoktól származott, amelyeket hegyi pásztorok gyűjtöttek össze – írja tudósításában a Guardian. Volt köztük továbbá egy sámántól származó csont és egy állítólagos kitömött jeti.

A kutatók ezek után 15 barnamedve mintát elemeztek ki – ezeket olyan állatkertektől szerezték be, amelyek himalájai barnamedvéket tartanak.

A begyűjtött minták sejtjeiben található mitokondrium és egy nemzetközi adatbázisban található minták összehasonlítása nyomán kiderült, hogy a jeti – legalábbis a tudomány szerint – nem létezik.

A kilenc mintából nyolc tibeti és himalájai medvék genetikai anyagának felelt meg, egyről pedig kiderült, hogy kutyától származott. Ez volt az állítólagos kitömött jeti egyik foga.

A tudományos siker ellenére Lindqvist nem ünnepel. “Érdekes az eredmény, de valószínűleg csalódás a filmeseknek” – mondta, és hozzátette azt is, szerinte a legenda továbbél, “mivel soha nem lehet bebizonyítani, hogy nem léteznek más élőlények is”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×