eur:
393.45
usd:
367.77
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Fico szerint Szlovákia tranzitországgá válhat

Fico szerint Szlovákia tranzitországgá válhat

A szlovák kormányfő is részt vett a kínai miniszterelnök, valamint 16 közép- és kelet-európai ország kormányfőjének budapesti csúcstalálkozóján. A plenáris és kétoldalú megbeszélés eredményeiről sajtótájékoztatón számolt be Robert Fico.

A szlovák kormányfő elmondta, a Li Ko-csianggal tartott rövid kétoldalú megbeszélést arra használta fel, hogy kínai látogatásban egyezzen meg vele, erre várhatóan jövő év február-március fordulóján kerülhet sor, ekkor konkretizálnák majd az együttműködés számos projektjét.

„Ismét kiemeltem a szállítás terén kialakuló együttműködés szükségességét, mert ha nem alszunk el, nem vétünk valamilyen politikai hibát, akkor Szlovákia nagyon fontos ország lehet a Kínából Európába irányuló tranzit szempontjából” – mondta el Robert Fico.

Szerinte a tranzit árufuvarozás nagy segítség lenne az átrakodó állomásoknak is, de főleg a szlovákiai áruszállítók profitálhatnának belőle. Úgy vélte, Kína talán Európánál is gyorsabban fektethet be közös projektekbe, utalva ezzel a szerb-magyar-kínai együttműködésre, amely a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítésében nyilvánul meg.

Robert Fico abban is bízik, hogy rendkívüli gazdasági hozadéka lenne annak, ha a Kínából százával, ezrével érkező vonatok számára a dobrai és tiszacsernyői átrakodó-állomás vagy a kassai repülőtér mellé tervezett logisztikai központ lenne a célállomás. Az első tehervonat két héttel ezelőtt érkezett Kínából Szlovákiába, amely 41 konténerben szállított árut Közép-Európa számára. Próbaszállítmányról volt szó, de Robert Fico szerint jövőre már Szlovákia az Ázsiából érkező áruforgalmi vonalak kereszteződésének részévé válhat.

A szlovák kormányfő a budapesti találkozón egyúttal bírálta Andrej Kiska köztársasági elnököt. Fico elmondta, hogy Szlovákia és Kína kapcsolatai a közelmúltban azért hidegültek el, mert Kiska fogadta a dalai lámát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×