eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egész Európából kiebrudalnák Nagy-Britanniát

Egész Európából kiebrudalnák Nagy-Britanniát

Az Európai Bizottság értesítette a londoni illetékeseket, hogy öt brit város hiába jelentkezett be 2023-ra az Európa Kulturális Fővárosa megrendezési jogáért, valamennyit diszkvalifikálták.

Sok baja van Angliának a Brexittel, és most még ez is: az Európai Bizottság értesítette a londoni illetékeseket, hogy öt brit város hiába jelentkezett be 2023-ra az Európa Kulturális Fővárosa címért, az egész éven át tartó események megrendezési jogáért, mindet diszkvalifikálták.

Nagy-Britanniának, a 2019. március 29-én valószínűleg megtörténő uniós kiválása után a Bizottság szerint nem lehet többé joga ilyen jellegű európai esemény megrendezésére. Így 2023-ban bizonyára brit párosítás nélkül lesznek Európának magyar kulturális fővárosai.

A versengésből való kizárás nagy felháborodást keltett az Egyesült Királyságban, ami méghozzá közvetlenül november 23-a előtt történt, amikor kiválasztották volna, hogy a szigetország melyik metropolisza, például az angliai Liverpool vagy a skóciai Dundee, rendezze 2023-ban a nagyszabású művészeti eseményeket a magyar városokkal - Győrrel, Debrecennel, Egerrel, Miskolccal, Veszprémmel vagy éppen Tokajjal - együtt.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet és megbízatást 1985-től, Melina Mercouri görög művelődési miniszter asszony kezdeményezésére ítéli oda az Európai Unió. Megkapta már Pécs is. Brit várost azonban Liverpool 2008-as sikeres szereplése óta nem találhattunk a sorban, pedig ideje lett volna ismét sort keríteni az Egyesült Királyság valamelyik, erre alkalmas kulturális központjára. Az Európai Bizottság, a Brexit miatt megtáncoltatandó Nagy-Britannia esetében azonban másként döntött. Pedig az öt brit város még a Brexit-szavazás előtt adta be jelentkezését.

És különben is: volt már Európa Kulturális Fővárosa az unióba be sem lépett Izlandból Reykjavik, az unión kívüli Norvégiáiból Stavanger, sőt: a törökországi Isztambul is. Az utóbbi esetében az volt az odaítélés indoka, hogy Törökország szeretne uniós felvételt nyerni.

Hoztak egy határozatot, hogy csak olyan országban lehet kulturális főváros, amely vagy felvételre vár vagy tagja az Európai Szabadkereskedelmi Társulásnak. Ki tudja, hogy 2023-ban Nagy-Britannia milyen kereskedelmi társulás tagja lesz. Annyi azonban bizonyos, hogy most felháborodva úgy érzi, hogy

a Brexit miatt az Európai Unió kétségbe vonja az európaiságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×