eur:
394.37
usd:
370.62
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Lemondott, majd visszatáncolt a miniszterelnök

Lemondott, majd visszatáncolt a miniszterelnök

Visszavonta lemondását a libanoni miniszterelnök. Szaad al-Hariri két hete, Szaúd-Arábiában közölte, hogy távozik a kormány éléről. A héten azonban visszatért hazájába és hívei örömére közölte: marad a posztján. Mit hozhat a jövő Libanonnak ezek után?

Szaad al-Hariri egy befolyásos politikai dinasztia tagja. Visszatérését ünneplő tömegek fogadták Bejrútban. Apja, Rafik is miniszterelnök volt, akit 2005-ben rejtélyes körülmények között meggyilkoltak.

Szaad libanoni-szaúdi kettős állampolgár és kommentátorok szerint furcsa lemondása nem a libanoni, hanem a szaúdi belpolitikával függ össze. A sivatagi királyságban éppen – a korrupció elleni harccal érvelve – politikai tisztogatás folyik.

Kérdés, hogy Szalman szaúdi király mit tesz majd a Saudi Oger építőipari céggel, amelyet még a libanoni miniszterelnök apja épített fel.

A szaúdiak már egy ideje bírálták Szaadot, amiért nem lépett fel erélyesen a Libanonban erős, és a szaúdiak ellenségéhez, Iránhoz közel álló Hezbollah sííta szervezet ellen. A Hezbollah tagja a libanoni koalíciós kormánynak is.

Ha a szaúdiak lesújtanak a libanoni kormányfő cégére, akkor nem lesz meg az a bevétel, amivel a dinasztiát fenntarthatja és finanszírozhatja választási kampányát – jegyzi meg az Al Jazeera.

Az, hogy a libanoni vezető két héten át Szaúd-Arábiában tartózkodott, felvetette a lehetőséget, hogy akarata ellenére tartották ott. Tudósítók szerint szaúdi cégei és ott élő családtagjai miatt a sivatagi királyságnak nagy befolyása van rá.

Szaad úgy tűnik ennek ellenére makacsul ellenállt és nem hagyta, hogy testvérének játsszák át a hatalmat.

Rijád azonban továbbra is nyomást gyakorol rá és azt akarja elérni, hogy távolítsák el az egyre nagyobb regionális szerepet játszó Hezbollahot a kormányból, mivel a párt fegyveres szárnya Szíriában, Irakban és Jemenben is jelen van és szaúdiak ellenségeit támogatja.

A szaúdiak még azt a furcsa megjegyzést is megengedték maguknak, hogy úgy tekinthetnek a libanoni kormányra, mintha az hadat üzent volna Rijádnak.

A Hezbollah azonban a legerősebb erő Libanonban – még a hadseregnél is erősebb lehet – ezért kétséges, hogy lenne olyan helyi politikus, aki eleget tudna tenni a szaúdi követelésnek.

Libanonban még mindig nem gyógyították be a 15 éven át tartó polgárháborúból sebeit. A szíriai harcok kirobbanásával a kormány semlegességet hirdetett, de a gyakorlatban ezt nem tudja betartani, mert a Hezbollah Bassár al-Aszad szíria elnök oldalán harcol a konfliktusban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×