eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Minisztérium a társadalmilag kirekesztett közösségek számára?

A legerősebb szlovák ellenzéki párt önálló minisztérium létrehozását javasolja a szociálisan kirekesztett közösségek számára, mely szavatolná a rájuk vonatkozó törvények betartását, egyúttal megszüntetné a romaügyi biztos hivatalát. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) elképzelései között szerepel az érdem szerinti jutalmazás elve és az ilyen csoporthoz tartozóknak nyújtott lehetőségek bővítése.

Lucia Ďuriš Nicholsonová a liberális párt egyik legerősebb parlamenti képviselője a Szabadság és Szolidaritás elképzelését úgy mutatta be, hogy aki igyekvő lesz, az majd kap, aki pedig nem igyekszik, az nem kap, és ebben nyilvánul majd meg az érdem szerinti jutalmazás. Az SaS így motiválná a szociálisan hátrányos helyzetben levőket, hogy saját erőből próbáljanak kijutni a szegénység gödréből. Ehhez például a közmunka nyújthatna nekik segítséget, amelyet a lakhelyükön vagy például az autópályák építésénél végezhetnének. Nicholsonová szerint pártja azt szeretné, ha

nagyon nagy távolság választaná el egymástól azokat, akik valamit kezdeni akarnak az életükkel, és azokat, akik passzívak és azok is akarnak maradni.

Ezen kívül hároméves kortól kötelező óvodai nevelést vezetnének be, de módosítanák a gyermekek iskolaérettségére irányuló vizsgálatokat is. A párt szerint Szlovákiában a roma gyermekek jelenleg indokolatlanul nagy számban kerülnek speciális iskolákba. A liberálisok megszüntetnék az általános iskolák előkészítő, nulladik osztályait, és megfelelő számú asszisztenst rendelnének a gyerekek mellé.

Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos az SaS reformtervezetét egy olyan pártdokumentumnak tekinti, amelyben nincs semmi új, mert az elképzelt intézkedéseket a kormánybiztosi hivatal már most is megvalósítja, vagy tervbe vette azokat. A Szabadság és Szolidaritás szerint azonban a romaügyi kormánybiztosi hivatal nem eléggé hatékony, ezért önálló minisztériumot hozna létre helyette.

 Peter Polák korábbi romaügyi kormánybiztos is azon a véleményen van, hogy ezen a téren már sok mindent kipróbáltak. „Ezzel a témával kapcsolatban az utóbbi négy évben már kipróbálták a legfontosabb dolgokat, amelyek beváltak és megvalósíthatók, és ezt az Európai Unió is támogatta 380 millió euróval” – tette hozzá a volt kormánybiztos.

 Az SaS a reform keretében ingyenes és önkéntes sterilizációt is javasol azoknak a nőknek és férfiaknak, akiknek már több gyermekük van, a fiatalkorú anyáknak pedig méhen belüli fogamzásgátló eszköz használatát térítené.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×