Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az oroszok szerint Theresa May nem Vaslady

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
„Theresa May nem Margaret Thatcher, nincs olyan fogása” – ezzel válaszoltak orosz politikusok a brit miniszterelnök különösen éles, Moszkvának címzett beszédére. Theresa May többek között azt mondta: Oroszország „hamis hírekkel” akarja aláásni a nyugatot.

Az oroszok választásokba avatkoznak be, „nyugati kormányokat hekkelnek meg” és saját érdekeiket akarják érvényesíteni – bármi áron. Többek között ezzel vádolta meg Moszkvát egy londoni beszédében Theresa May brit miniszterelnök.

„Tudjuk, mit csinálnak és nem lesznek sikeresek!”

– figyelmeztette a brit kormány feje Putyin elnököt. „Maguk alábecsülik demokráciáink erejét, a szabad és nyílt társadalmak vonzerejét és a nyugati országok elkötelezettségét a bennünket összekovácsoló szövetség iránt”.

May szerint az oroszok „fegyverként használják az információt”, hamis híreket és photoshoppolt fényképeket terjesztenek, hogy aláássák a nyugatot.

Utóbbira példa volt annak a muszlim nőnek a fényképe, aki tavaly nyáron látszólag érzéketlenül sétált át a londoni Westminster-hídon, miközben a lábainál egy dzsihadista merénylő által elütött áldozatok hevertek.

A fénykép egy Twitter-posztban tűnt fel, és a felhasználói fiókot az orosz kormányhoz kötötték. A poszt rasszista üzenetek áradatát indította meg – később brit források azt állították: a telefonáló nő a mentőket hívta és később olyan képeket tettek közzé, amelyeken zaklatottnak látszott.

Az EU-ból távozó Nagy-Britannia és szövetségesei „megteszik, amit kell”, hogy kudarccal záruljon a NATO-szövetségesek megosztására irányuló orosz kampány – mondta. Azzal is megvádolta Moszkvát, hogy fenyegeti a nemzetközi világrendet „amitől mindnyájan függünk”.

Hozzátette, reméli, hogy „Oroszország egyszer megváltozik”, Putyin elnök más utat választ.

Közben a spanyol kormány is dezinformációs kampánnyal vádolta meg az oroszokat a katalán függetlenségi mozgalom kapcsán. Katalán szeparatista vezetők viszont tagadták, hogy az oroszok segítettek volna nekik.

Moszkvában közben azzal vágtak vissza, hogy „a nemzetközi rendet nem Oroszországtól, hanem a beavatkozás támogatóitól kell megmenteni” – erről Alekszander Puskov az orosz felsőház keményvonalasnak mondott szenátora beszélt.

„May számára az a világrend jó, ami Irak elfoglalásával, a líbiai háborúval, az Iszlám Állam megjelenésével és az Európában feltűnt terrorizmussal jár”. „Az Oroszország elleni támadás nem menti meg” – írta a Twitteren.

„Azt képzeli magáról, hogy ő az új Vaslady, de a fogása nem olyan” – tette hozzá az orosz felsőház védelmi bizottságának elnöke, Franz Klincevics. Érdekes módon az orosz elnöki hivatal nem sietett válaszolni a brit miniszterelnök éles bírálatára.